Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΗΚΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ

(του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης, ΣΥΡΙΖΑ, μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία)

Το σκάνδαλο Novartis έχει πάρει πλέον τον δρόμο του με τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή. Έχουν ειπωθεί όμως τόσα πολλά που καλό είναι να αναζητήσουμε τους βασικούς άξονες της υπόθεσης αυτής. 

Με δυο λόγια: Πολιτικό Σκάνδαλο Novartis αδιαμφισβήτητα υπάρχει - τεράστιες ευθύνες ΝΔ/ΠΑΣΟΚ για μείωση συνάξεων/μισθών- σκευωρία δεν υπάρχει - ποινικές ευθύνες αναζητούνται.

1. Πρόκειται για μία αναμφισβήτητα πολύ σοβαρή υπόθεση με παγκόσμιες διαστάσεις που αφορά επιθετικές και παράνομες πρακτικές μίας πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πολλές χώρες, με τη συγκάλυψη ή και τη συνέργεια του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού κάθε χώρας, προκειμένου (η φαρμακοβιομηχανία) να διογκώνει τα κέρδη της σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

2. Στην Ελλάδα έλαβε χώρα κυρίως τα έτη 2000 – 2014 διογκώνοντας την δημόσια και ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα με προνομιακούς όρους για τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία (Novartis). Σκάνδαλο, λοιπόν, υπάρχει στον χώρο της υγείας και μάλιστα σοβαρό και την ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη γι' αυτό την έχει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθόσον οι συστηματικές πρακτικές διαφθοράς έλαβαν χώρα κατά τις δικές τους διακυβερνήσεις. Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

3. Αυτό για να ξέρουν οι συνταξιούχοι γιατί μειώθηκαν οι συντάξεις τους. Και οι εργαζόμενοι γιατί μειώθηκαν οι μισθοί τους. Διότι έγινε 'πλιάτσικο' στα ασφαλιστικά ταμεία από τις πολυεθνικές, με τη συγκάλυψη ή και συνέργεια του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού της Ν.Δ. Υγεία – εξοπλιστικά – δημόσιες συμβάσεις – θαλασσοδάνεια, ρίξανε την χώρα στα βράχια, τις συντάξεις στο 1/2, το ΑΕΠ στο μείον 25%, τους νέους στην ανεργία ή στο εξωτερικό. Και η πολιτική ευθύνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται.

4. Η συνέχιση του σοβαρού αυτού πολιτικού/οικονομικού σκανδάλου δυστυχώς συνεχίστηκε κατά τα χρόνια των μνημονίων. Και αυτό ενέχει ιδιαίτερη απαξία. Οι Κυβερνήσεις δηλ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το ένα χέρι κόβανε μισθούς-συντάξεις και με το άλλο κάλυπταν (το λιγότερο ή και συμμετείχαν, μένει να αποδειχθεί) τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία. Μιλάμε για χρόνια κατά τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, ο κόσμος φτωχοποιήθηκε, οι νέοι φύγαν στο εξωτερικό... Μιλάμε για οικονομικές συνθήκες που προσομοιάζουν με τις οικονομικές συνθήκες ενός πραγματικού πολέμου! Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι απαξία έχει και πώς τιμωρείται η διαφθορά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για να καταλάβει τι σημαίνει να συνεχίζεται η διαφθορά μέσα στα μνημόνια.

5. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων; Αυτό είναι προς διερεύνηση πλέον από την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Φυσικά ισχύει αδιαπραγμάτευτα το τεκμήριο της αθωότητας για καθέναν από τους 10 εμπλεκομένους (8 πρώην υπουργούς και 2 πρώην Πρωθυπουργούς). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκάλυψη της υπόθεσης. Προς το παρόν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα και συνεχίζεται η διερεύνηση.

6. Είναι αστείο να μιλάμε για “σκευωρία”.

- Συριζαίοι είναι οι πράκτορες του FBI που διενεργούν έρευνα; σκευωροί κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι πράκτορες του FBI;

- Συριζαίοι είναι οι μάρτυρες που προφανώς για να ξέρουν “από μέσα” κάποια πράγματα ή είναι πρώην στελέχη τηςNovartis ή στελέχη του υψηλού διοικητικού μηχανισμού (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ); σκευωροί κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα πρώην στελέχη τους ή της Novartis;

- Συριζαίοι είναι ο κ. Σούρλας, ο κ. Κρεμαστινός ή η κα Ντόρα Μπακογιάννη, που για χρόνια φώναζαν και κατήγγειλαν τις παράνομες αυτές πρακτικές στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας;

- 'αντισύριζα αμόκ' έπιασε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis που υπό το βάρος της διεξαγόμενης έρευνας αποπειράθηκε (δυστυχώς) να αυτοκτονήσει πριν 1 περίπου χρόνο;

- Συριζαίοι είναι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (στην χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό) που ερευνούν το σκάνδαλο;

7. Υποτιμά τη νομημοσύνη των ελλήνων πολιτών ο ισχυρισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ περί δήθεν 'σκευωρίας'. Επίσης προσβάλουν όχι μόνο τη νοημοσύνη και τη αισθητική αλλά και τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος ενέργειες όπως οι μηνύσεις σε βάρος δικαστικών/εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και κατά του αν. Υπουργού Δικαιοσύνης και -πόσο μάλλον- κατά του σημερινού Πρωθυπουργού. Η φαιδρότητα σε αυτό το επίπεδο δημιουργεί ενοχλητικές θεσμικές παρενέργειες. Και βέβαια δείχνει πανικό όσων αντιδρούν με τον τρόπο αυτό.

8. Θα αναλάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου αυτού; Αφήστε την προσωποποιημένη ποινική ευθύνη -έχει πάρει τον δρόμο της. Θα επιδείξει κανείς την απαιτούμενη γενναιότητα ανάληψης τουλάχιστον της πολιτικής ευθύνης; Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, πολιτικοί αρχηγοί (τότε Πρωθυπουργοί ή και αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Και είχαν θέσει “στον πάγο” τα στελέχη τους όσο κρατούσε η διερεύνηση της υπόθεσης. Τώρα: α) δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη, β) μηνύουν τους δικαστικούς και τον Πρωθυπουργό (!!) και γ) υπερασπίζονται λυσσαλέα τα στελέχη τους, ασχέτως της όποιας έκβασης της υπόθεσης ως προς καθένα από αυτά.

Ο έλληνας πολίτης, η κοινωνία μας δεν θέλει συγκάλυψη αυτού του σοβαρότατου σκανδάλου. Για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αλλά και για να διαλυθούν οι ομάδες και οι 'κλίκες', ώστε να μην ξανακάνουν τα ίδια στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν εκτεταμένη έρευνα και απόδοση ευθυνών, με πλήρη σεβασμό -εννοείται- στους θεσμούς και τις κατοχυρωμένες δικαιϊκές αρχές.

*το άρθρο του κ. Θεοφύλακτου δημοσιεύτηκε στον σημερινό (25-2-2018) κυριακάτικο τύπο - εφημ 'Το Χωνί'

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) – Δικηγόρος

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Του Γιάννη Θεοφύλακτου*

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η οριζόντια (υπέρ όλων και έναντι όλων) προστασία της α’ κατοικίας καταργήθηκε ουσιαστικά στις 31.12.2013 με το ν. 4224/2013. Δόθηκε μίας μορφής παράταση για ένα έτος –έως 31.12.2014-, οπότε και καταργήθηκε πλήρως από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (μάλιστα σε προεκλογική περίοδο).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΜΗ ΕΜΠΟΡΟΥΣ):

Αυτό που έμενε ήταν προστασία της α’ κατοικίας για όσους εντασσόντουσαν στο νόμο Κατσέλη (θα έπρεπε να είχαν τις προϋποθέσεις, δηλ. κυρίως να μην είναι έμποροι και να προσφύγουν στο δικαστήριο).

Αν δούμε την ρητορική στελεχών της Ν.Δ. ήδη από το καλοκαίρι του 2014, είναι σίγουρο ότι η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει με την τρόικα την πλήρη κατάργηση της α’ κατοικίας (και του νόμου Κατσέλη δηλ.).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ:

Ήδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διαπραγματευτήκαμε να μην καταργηθεί η προστασία της α’ κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη –που προφανώς είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς- και τα καταφέραμε ως εξής:

Για όλα τα σπίτια –εκτός από όσα έχουν μεγάλη αξία, «Ψυχικό και Εκάλη», όπως σωστά έλεγε ο σ. Ευκλείδης και ο σ. Σταθάκης- ισχύει η προστασία της α’ κατοικίας έως 31.12.2018 (προστατεύονται σπίτια με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ για άγαμο, 220.000 ευρώ για έγγαμο, 240.000 για ζευγάρι με ένα τέκνο, 260.000 με δύο και 280.000 με τρία τέκνα.

Έχουν δηλ. προθεσμία, όσοι έχουν πρόβλημα υπερχρέωσης, να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την α’ κατοικία τους έως 31.12.2018.

Επίσης πετύχαμε κατά την ψήφιση του δικού μας νόμου (4346/2015) να δοθεί προθεσμία 2 μηνών (Νοε-Δεκ 2015) ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ακριβά σπίτια («Εκάλη» κτλ). Δηλ. είχαν τη δυνατότητα ακόμη και οι ‘πλούσιοι’, οι ‘έχοντες’, να προστατεύσουν την (πανάκριβη) α’ κατοικία τους.

Επίσης πετύχαμε με το ν. 4336/2015 να επεκταθεί η προστασία όσων προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη ΚΑΙ στα χρέη σε Εφορία και ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί έως τότε μπορεί κάποιος να ρύθμιζε τα χρέη του στις τράπεζες, όμως τα χρέη σε Εφορία, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, εξακολουθούσαν να τον ‘πνίγουν’.

2. Ν. 4469/2017 (ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ): ΕΜΜΕΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ο 4469/2017 αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησής μας:

- Θεσμοθετεί επιτέλους ένα πλαίσιο προστασίας για τους εμπόρους, για τους μαγαζάτορες. ΕΩΣ το ν. 4469/2017 δηλ. υπήρχε ο νόμος Κατσέλη από το 2010 για τη ‘μισή Ελλάδα’ (φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα), ΟΜΩΣ για τους εμπόρους, την άλλη μισή Ελλάδα, δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΕ.

- Με το ν. 4469/2017 και οι έμποροι πλέον προστατεύουν ουσιαστικά την α΄ κατοικία τους. Και τούτο διότι στο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέσουν στη διαπραγμάτευση, μπορούν να εντάξουν και την προσωπική τους περιουσία. Και αν γίνει δεκτό, να προστατεύσουν την α΄ κατοικία τους –και όχι μόνο.

- Μένει να αποδειχθούν τα παραπάνω στην εφαρμογή του ν. 4469, όμως είναι ενθαρρυντικό ότι και οι ίδιες οι τράπεζες πιέζονται (από την ΕΚΤ) να προβούν σε ρυθμίσεις.

Πάντως οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διατηρούσαν τα δικτατορικά διατάγματα και κυνηγούσαν ως εγκληματίες τους εμπόρους που αδυνατούσαν να πληρώνουν τις εισφορές (επίσης τους άφησαν χωρίς υγειονομική περίθαλψη κτλ). Ξεκάθαρα κατά των εμπόρων και υπέρ των τραπεζών ήταν και η ΝΔ διά της εισηγήτριάς της (Μπακογιάννη) κατά τη συζήτηση του ν. 4469/2017.

3. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΑΞΙΑ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ.

Πολύ σημαντική είναι η συμφωνία 'κυρίων' με τις τράπεζες για μη διενέργεια πλειστηριασμών για κατοικίες αξίας έως 300.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που για οποιονδήποτε λόγο πιθανόν να μην πληρούν τα κριτήρια είτε του νόμου Κατσέλη (νοικοκυριά) είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού (έμποροι). Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει βέβαια ο Κώδικας Δεοντολογίας (βελτιωμένος από το καλοκαίρι του 2016).

Η συμφωνία αυτή - που φυσικά το καλύτερο είναι να θεσμοθετηθεί και τυπικά και προς τούτο πρέπει να αρθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών- μας δίδει τον χρόνο για ακόμη επαρκέστερη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

*Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης


Πηγή: http://thehellenicmail.gr

Να υπάρξει δυνατότητα για υπαίθριο εμπόριο τοπικών προϊόντων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ζήτησε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλακτος σ΄επίκαιρη ερώτηση του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη, γεγονός στο οποίο εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά.

Όπως εξήγησε ο κ.Θεοφύλακτος οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ωφέλησαν τον τόπο και την ασφάλεια των οδηγών και των κατοίκων αλλά έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από τις αλλαγές, ως προς όσους πωλούσαν τα προϊόντα τους στους δρόμους, που είχαν μικρότερο όριο ταχύτητας ή στα χωριά από τα οποία διέρχονταν οι οδηγοί, τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ.Θεοφύλακτος εξήγησε πως και τοπικοί παράγοντες, αγρότες, δήμοι, επιμελητήρια είναι θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση και τόνισε πως και στη δική του την Περιφερειακή Ενότητα υπάρχει ενδιαφέρον και γενικότερα.

Ο κ.Μαυραγάνης εξήγησε πως υπάρχει η δυνατότητα ήδη από τον κανονισμό της Εγνατίας οδού για υπαίθριο εμπόριο καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη αλλά αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί με άρθρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στη Βουλή. Ωστόσο, ο κ.Μαυραγάνης τόνισε πως πρέπει να εξετάσει αν προβλέπεται όχι μόνο στον κανονισμό της Εγνατίας οδού αλλά και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους και σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξεταστεί αλλά το υπουργείο Μεταφορών είναι καταρχήν θετικό στο μέτρο.


Πηγή: www.ypaithros.gr