Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

Του Γιάννη Θεοφύλακτου*

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η οριζόντια (υπέρ όλων και έναντι όλων) προστασία της α’ κατοικίας καταργήθηκε ουσιαστικά στις 31.12.2013 με το ν. 4224/2013. Δόθηκε μίας μορφής παράταση για ένα έτος –έως 31.12.2014-, οπότε και καταργήθηκε πλήρως από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (μάλιστα σε προεκλογική περίοδο).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΜΗ ΕΜΠΟΡΟΥΣ):

Αυτό που έμενε ήταν προστασία της α’ κατοικίας για όσους εντασσόντουσαν στο νόμο Κατσέλη (θα έπρεπε να είχαν τις προϋποθέσεις, δηλ. κυρίως να μην είναι έμποροι και να προσφύγουν στο δικαστήριο).

Αν δούμε την ρητορική στελεχών της Ν.Δ. ήδη από το καλοκαίρι του 2014, είναι σίγουρο ότι η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει με την τρόικα την πλήρη κατάργηση της α’ κατοικίας (και του νόμου Κατσέλη δηλ.).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ:

Ήδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διαπραγματευτήκαμε να μην καταργηθεί η προστασία της α’ κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη –που προφανώς είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς- και τα καταφέραμε ως εξής:

Για όλα τα σπίτια –εκτός από όσα έχουν μεγάλη αξία, «Ψυχικό και Εκάλη», όπως σωστά έλεγε ο σ. Ευκλείδης και ο σ. Σταθάκης- ισχύει η προστασία της α’ κατοικίας έως 31.12.2018 (προστατεύονται σπίτια με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ για άγαμο, 220.000 ευρώ για έγγαμο, 240.000 για ζευγάρι με ένα τέκνο, 260.000 με δύο και 280.000 με τρία τέκνα.

Έχουν δηλ. προθεσμία, όσοι έχουν πρόβλημα υπερχρέωσης, να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την α’ κατοικία τους έως 31.12.2018.

Επίσης πετύχαμε κατά την ψήφιση του δικού μας νόμου (4346/2015) να δοθεί προθεσμία 2 μηνών (Νοε-Δεκ 2015) ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ακριβά σπίτια («Εκάλη» κτλ). Δηλ. είχαν τη δυνατότητα ακόμη και οι ‘πλούσιοι’, οι ‘έχοντες’, να προστατεύσουν την (πανάκριβη) α’ κατοικία τους.

Επίσης πετύχαμε με το ν. 4336/2015 να επεκταθεί η προστασία όσων προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη ΚΑΙ στα χρέη σε Εφορία και ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί έως τότε μπορεί κάποιος να ρύθμιζε τα χρέη του στις τράπεζες, όμως τα χρέη σε Εφορία, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, εξακολουθούσαν να τον ‘πνίγουν’.

2. Ν. 4469/2017 (ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ): ΕΜΜΕΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ο 4469/2017 αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησής μας:

- Θεσμοθετεί επιτέλους ένα πλαίσιο προστασίας για τους εμπόρους, για τους μαγαζάτορες. ΕΩΣ το ν. 4469/2017 δηλ. υπήρχε ο νόμος Κατσέλη από το 2010 για τη ‘μισή Ελλάδα’ (φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα), ΟΜΩΣ για τους εμπόρους, την άλλη μισή Ελλάδα, δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΕ.

- Με το ν. 4469/2017 και οι έμποροι πλέον προστατεύουν ουσιαστικά την α΄ κατοικία τους. Και τούτο διότι στο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέσουν στη διαπραγμάτευση, μπορούν να εντάξουν και την προσωπική τους περιουσία. Και αν γίνει δεκτό, να προστατεύσουν την α΄ κατοικία τους –και όχι μόνο.

- Μένει να αποδειχθούν τα παραπάνω στην εφαρμογή του ν. 4469, όμως είναι ενθαρρυντικό ότι και οι ίδιες οι τράπεζες πιέζονται (από την ΕΚΤ) να προβούν σε ρυθμίσεις.

Πάντως οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διατηρούσαν τα δικτατορικά διατάγματα και κυνηγούσαν ως εγκληματίες τους εμπόρους που αδυνατούσαν να πληρώνουν τις εισφορές (επίσης τους άφησαν χωρίς υγειονομική περίθαλψη κτλ). Ξεκάθαρα κατά των εμπόρων και υπέρ των τραπεζών ήταν και η ΝΔ διά της εισηγήτριάς της (Μπακογιάννη) κατά τη συζήτηση του ν. 4469/2017.

3. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΑΞΙΑ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ.

Πολύ σημαντική είναι η συμφωνία 'κυρίων' με τις τράπεζες για μη διενέργεια πλειστηριασμών για κατοικίες αξίας έως 300.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που για οποιονδήποτε λόγο πιθανόν να μην πληρούν τα κριτήρια είτε του νόμου Κατσέλη (νοικοκυριά) είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού (έμποροι). Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει βέβαια ο Κώδικας Δεοντολογίας (βελτιωμένος από το καλοκαίρι του 2016).

Η συμφωνία αυτή - που φυσικά το καλύτερο είναι να θεσμοθετηθεί και τυπικά και προς τούτο πρέπει να αρθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών- μας δίδει τον χρόνο για ακόμη επαρκέστερη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

*Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης


Πηγή: http://thehellenicmail.gr

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn