Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ - ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (ΑΝΤ1) - ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: 
Αποκάλυψη για Δάνεια “Μπαλόνια” (Balloons) των ΜΜΕ, που το μισό δάνειο πληρώνεται στην τελευταία δόση.
Τις δανειακές συμβάσεις τύπου “balloon” (που το μισό δάνειο πληρώνεται με την τελευταία δόση) ανέλυσε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος, στις ερωτήσεις του προς τον εκπρόσωπο του ΑΝΤ1, Στρατή Λιαρέλλη.
Περαιτέρω, ο κ. Θεοφύλακτος, απαντώντας στη θέση του κ. Λιαρέλλη ότι ο ΑΝΤ1 πληρώνει τους φόρους και τους μισθούς, έκανε έναν παραλληλισμό για να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο για 27 έτη υφαρπάχτηκαν οι τηλεοπτικές συχνότητες της χώρας, αναφέροντας ότι με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος να … στήσει αυθαίρετα διόδια σε Εθνική Οδό και από αυτά που θα εισπράττει να πληρώνει φόρους και μισθούς - θα είναι νόμιμος; (όχι φυσικά).
Τέλος, με ερώτησή του προς τον κ. Λιαρέλλη, ο κ. Θεοφύλακτος κατέδειξε τις διαφορές του διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (ελάχιστες απαιτήσεις και προϋποθέσεις) και του παρόντος διαγωνισμού (πολλές προϋποθέσεις και όροι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος).
Ακολουθεί το βίντεο:

Και τα πλήρη πρακτικά:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, 20 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.17΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. 
…Ο κ. Θεοφύλακτος έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Λιαρέλλη, συνεχίζω αυτό που ανέφερε ο συνάδελφος για το ΚΟΔ των 163 εκατομμυρίων και για τη συμφωνίας balloon. Δηλαδή, για να καταλάβουν και αυτοί που μας ακούν, ότι το μισό δάνειο είναι στην τελευταία δόση αποπληρωμής. Από τα 160, δηλαδή -είναι επταετές το δάνειο- θα πληρώνετε τα πρώτα έξι-εξίμισι χρόνια τα 80, μαζί με τους τόκους εννοείται…
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Πλέον τόκων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πλέον τόκων και η τελευταία δόση θα είναι 80 εκατομμύρια.
Η ερώτησή μου είναι: Είναι κάτι που συνηθίζεται με τους απλούς δανειολήπτες να πληρώνουν το μισό δάνειο στην τελευταία δόση; Και δεύτερο υποερώτημα, διευκρινιστικά σε αυτό που είπατε, γιατί είπατε «έχουμε κάνει το business plan, όπου θα μπορέσουμε να πληρώσουμε την τελευταία δόση». Για να το καταλάβουμε και εμείς και ο κόσμος που μας ακούει, αφήνετε λεφτά στην άκρη; Γιατί συμφωνήθηκε αυτό το πράγμα; Η τράπεζα διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο;
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω πλήρως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Περιμένω.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Παρά το γεγονός ότι, όντως, «balloon» είναι διεθνής όρος, φρόντισα να τον αποφύγω -τον χρησιμοποιήσατε εσείς και ο κ. Γκιόλας- διότι, αν το balloon το μεταφράσουμε στα ελληνικά, γίνεται μπαλόνι και αν το μπαλόνι το ερμηνεύσουμε αλλιώς, γίνεται φούσκα και μετά αέρας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να σκάσει!
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Άρα, το balloon δεν θέλω να το χρησιμοποιώ και απέφυγα να το χρησιμοποιήσω, παρότι αυτός είναι ο ορθός όρος. Όμως, πάρα πολλοί από το κανάλι της Βουλής που το παρακολουθούν δεν το ξέρουν και μπορεί να δώσουμε συνειρμούς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι αυτό που μεταθέτει πάρα πολύ μεγάλο μέρος του δανείου στο τέλος.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Σας λέω πάρα πολύ απλά το εξής, ότι αυτή η συμφωνία που αφορά το κοινοπρακτικό δάνειο βασίζεται σε ένα business plan, σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε από κοινού μεταξύ της εταιρείας και των τραπεζών.
Οι τράπεζες ήλεγξαν την αξιοπιστία του επιχειρηματικού σχεδίου και το θεώρησαν αξιόπιστο. Ήλεγξαν τη δυνατότητα της διοίκησης να το υλοποιήσει και θεώρησαν ότι μπορεί. Ήλεγξαν τα δεδομένα και τα θεώρησαν φερέγγυα. Αξιολόγησαν και τη συμπεριφορά του μετόχου μέχρι σήμερα. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό υπάρχει σταδιακά μια αύξηση της αποπληρωμής του κεφαλαίου. Τον πρώτο χρόνο πληρώσαμε μόνο τους τόκους, τον δεύτερο χρόνο, που ήδη τρέχουμε, πληρώνουμε μια δόση τώρα και μια δόση τον Μάρτιο, που είναι 7-8 εκατομμύρια και στη συνέχεια, ανεβαίνει μέχρι να φτάσουμε στο 50% του δανείου.
Το πώς θα αποπληρώσουμε το δάνειο στο τέλος, αν σταδιακά θα συλλέγουμε χρήματα ή αν θα πάμε με άλλη μορφή, είναι συνάρτηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και ασφαλώς, συνάρτηση της οικονομίας. Με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, σας διαβεβαιώ ότι αισθανόμαστε ασφαλείς ότι στη λήξη του δανείου θα αποπληρωθεί το δάνειο.
Στο ερώτημα αν αυτό είναι συχνό φαινόμενο και αν ισχύει και για έναν απλό πολίτη, σας απαντώ ότι σε απλό πολίτη δεν ισχύει, γιατί δεν υπογράφει κοινοπρακτικό δάνειο. Δεν υπογράφει τέτοιου είδους δάνεια. Σε περίπτωση επιχειρήσεων ή ακόμα και κρατικού χρέους δεν είναι απλά συχνό φαινόμενο, αλλά είναι ο κανόνας και πολλές φορές κανόνας χωρίς εξαίρεση. Γίνεται παντού και το γνωρίζω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Διασφαλίζονται, όμως, έτσι τα συμφέροντα των τραπεζών;
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Κατά τη γνώμη μου, απολύτως στον βαθμό…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ελέγχονται τα business plan…
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): …που οι προϋποθέσεις που περιέγραψα τηρούνται, αν ελεγχθούν, αν είναι φερέγγυο το business plan, αν η διοίκηση αυτό, αν οι μέτοχοι εκείνο, αν η προοπτική, αν αυτό...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Για αυτά, όμως, τα αν είστε και υπεύθυνος ότι θα υλοποιηθούν.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Προφανώς, γι’ αυτό και αισθάνομαι απολύτως ασφαλής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Περνώ σε επόμενο ερώτημα. Απαντήσατε πριν και στον κ. Λοβέρδο, αλλά και σε συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που ρώτησαν ότι κάνατε το αυτονόητο και δεν θα το αναφέρατε, αν δεν σας ρωτούσαν αν καταβάλατε τους φόρους κ.λπ.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Είπα και κάτι άλλο, όχι μόνο αν με ρωτούσαν, ότι με πνίγει και το παράπονο. Διότι έφαγα πολλά χρόνια να κυκλοφορώ…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το καταλαβαίνω.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Ακόμα και πέρυσι, τέτοιες ημέρες, στην Επιτροπή Θεσμών, που είχα έρθει με άλλη…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το είπατε.
Να σας μεταφέρω κάτι που έχω διαβάσει και θέλω να το θέσω σαν ερώτηση. Αναφέρει κάποιος: Αν εμείς, πέντε-έξι άτομα, πάμε και στήσουμε διόδια στην Εθνική Οδό, σε ένα μέρος που δεν έχει διόδια, και αρχίσουμε να εισπράττουμε από τα αυτοκίνητα που περνάνε 2,40 ευρώ ή 2,80 ευρώ και τους εργαζόμενους θα πληρώνουμε και φόρους θα αποδίδουμε και ΙΚΑ θα πληρώνουμε και τέλος διοδίων θα πληρώνουμε. Και μετά από είκοσι χρόνια θα λέμε ότι όλα αυτά τα πληρώνουμε.
Και ο Υπουργός έχει πει -δεν θέλω να πω πώς το χαρακτήρισε- ότι οι συχνότητες έχουν υποκλαπεί ή, τέλος πάντων, ο τρόπος με τον οποίο παρατείνονταν οι προσωρινές άδειες, δεν ήταν ένας νόμιμος τρόπος, όπως έχει κρίνει και το ΣτΕ, το οποίο το σεβόμαστε όλοι.
Πώς κρίνετε αυτόν τον παραλληλισμό;
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Επειδή τηρούνται τα Πρακτικά, θα σας απαντούσα με μία παροιμία της πατρίδας μου. Όμως, δεν το λέω, διότι μπορεί να μην έχουμε ΕΣΡ, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει ΕΣΡ και μπορεί να με φωνάξουν.
Θα σας πω το εξής: Όσον αφορά το σκέλος των συχνοτήτων, εγώ σας απέδειξα ότι πληρώνονται. Και πληρωνόταν τα πάντα. Σας είπα ότι είναι άλλο θέμα η αδειοδότηση και άλλο θέμα οι υποχρεώσεις.
Σε ό,τι αφορά αυτόν ο οποίος θα πάει αυθαίρετα στην Αττική Οδό ή στην Εθνικό Οδό να στήσει διόδια, θέλω να σας πω το εξής: Αν το κράτος τον αφήσει να κάνει την παρανομία, αδιαφορώ αν θα πληρώσει το ΦΠΑ. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έτσι ακριβώς.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Εμείς ως ΑΝΤ1 ΤV δεν αισθανόμαστε ότι κάναμε καμία παρανομία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είχατε προσωρινές άδειες…
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Είχαμε άδεια την οποία έδινε η Ελληνική Δημοκρατία. Το ότι η Ελληνική Δημοκρατία για τους δικούς της λόγους δεν προχωρούσε σε αδειοδότηση… 
Εμείς τηρούσαμε τις υποχρεώσεις μας. Άρα, δεν είχαμε διόδια σε εθνική οδό…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι τραβηγμένο το παράδειγμα, κύριε Λιαρέλλη… 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Αντιθέτως. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …αλλά κάποτε έπρεπε να προχωρήσει.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Να σας πω το εξής: Το κράτος εισέπραττε τα διόδια, αλλά δεν είχε φτιάξει τον δρόμο, διότι αυτοί που πληρώνουν διόδια, αντί να πηγαίνουν σε δώδεκα ώρες Θεσσαλονίκη, πηγαίνουν και σε τέσσερις. Εμείς πηγαίναμε σε δώδεκα ώρες Θεσσαλονίκη και πληρώναμε και διόδια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Προχωρώ σε ένα άλλο θέμα που απαντήσατε και συμφωνούμε όλοι. Δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται προσωπικά ζητήματα, ιδίως όταν είναι προϊόν υποκλοπής. Σε αυτό συμφωνούμε. Από τη θέση που είστε, όμως, και από την πείρα που έχετε ως δημοσιογράφος, όταν η πληροφορία που έχετε για κάτι που έχει κυκλοφορήσει -mail ή οτιδήποτε, επαναλαμβάνω ότι αφήνουμε το προσωπικό, συμφωνούμε όλοι- και πληροφορία που αφορά το δημόσιο συμφέρον…
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν συζητείται. Ακούστε. Επειδή συνήθως συζητούμε για αυτά τα θέματα υπό το βάρος πίεσης της επικαιρότητας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Άλλο το ιδιωτικό, το προσωπικό και άλλο το δημόσιο.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): …και η άποψή μας πάει με τη μία ή με την άλλη πλευρά, όταν είναι απολύτως προσωπικά δεδομένα, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Αυτό είναι το πρώτον.
Δεύτερον, εάν υπάρχει σε περίπτωση προσωπικών δεδομένων εισαγγελική παραγγελία ή επιτρέπεται εισαγγελικά -ένα παράδειγμα είναι οι υποθέσεις, σε κοινωνίες, παιδεραστίας, παιδοφιλίας- τότε είναι διαφορετικό. Δεν δημοσιεύεις προσωπικά δεδομένα του παιδεραστή ή του παιδόφιλου. Προστατεύεις την τοπική κοινωνία. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σ’ αυτό υπάρχει στάθμιση…
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Όμως, αν υπάρχει κάτι διαφορετικό, όπως είναι το εθνικό συμφέρον, το υπέρτατο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, προφανώς έχουμε τις εξαιρέσεις και δημοσιεύεται. Όμως, εκεί δεν είναι μία δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, είναι το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και το συμφέρον του ή το εθνικό συμφέρον.
Θέλετε να σας πω και κάτι; Το κριτήριο, επειδή το ένα ερώτημα είναι «Και ποιος το κρίνει;», είναι το κριτήριο που κάνει έναν δημοσιογράφο έγκριτο και φερέγγυο ή όχι. Τόσο απλά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Συμφωνώ. Να ξεχωρίζουμε, δηλαδή, την ήρα από το στάρι. 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Προφανώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το προσωπικό και κουτσομπολίστικο, από το δημόσιο, απ’ αυτό που έχει ενδιαφέρον.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν αναφέρομαι μόνο στο εθνικό συμφέρον.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και στο δημόσιο συμφέρον.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Και στο δημόσιο, αλλά και στην προστασία κοινωνικού συνόλου, που είναι με την ίδια μορφή.
Ξέρετε κάτι; Για να το αποδραματοποιήσουμε, να σας πω ότι κυκλοφορεί ένα βιβλίο δίτομο -όπως διάβασα, δεν το πήρα- του Χρήστου Σαρτζετάκη για την υπόθεση Λαμπράκη. Στα δεδομένα της εποχής τότε πιθανώς δύο άνθρωποι –δεν μπορώ να πω συνάδελφοί μου, διότι θα είναι έγκλημα καθοσιώσεως να τους ονομάσω έτσι, διότι ήταν μορφές της δημοσιογραφίας-, εάν τα δούμε με τα δεδομένα του ’61, παραβίασαν κάποιες πλευρές των προσωπικών δεδομένων της εποχής, αλλά ήταν υπέρτατο συμφέρον: ποιος δολοφόνησε τον Λαμπράκη και με ποιόν τρόπο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Να κάνω και μία τελευταία ερώτηση, κύριε Λιαρέλλη. Διότι απαντήσατε ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, ότι μάλλον κάποιοι όροι σας δυσαρέστησαν ή δεν ξέρω πώς τους κρίνετε. Πώς τους κρίνετε; 
Σταχυολογώ, σε σχέση με το διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα, τρείς, τέσσερις περιπτώσεις: 
Οι όροι για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφορικά με τη νομική μορφή, να είναι ανώνυμη εταιρεία και να δώσουν και τα πρακτικά. 
Για το ψηφιακό σήμα, ακόμα και φυσικό πρόσωπο, που δεν έχει κάνει καν έναρξη εργασιών. Ως προς τη μετοχική σύνθεση, ήταν από τους πρώτους νόμους που ψηφίσαμε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για το ψηφιακό σήμα καμία αντίστοιχη πρόβλεψη. 
Για το μετοχικό κεφάλαιο στις τηλεοπτικές άδειες, ελάχιστο ποσό 8 εκατομμύρια. 
Για το ψηφιακό σήμα 3 εκατομμύρια, όπου θα μπορούσαν να είναι από αναπόσβεστα πάγια. 
Οικονομικά στοιχεία στις άδειες -στον διαγωνισμό του Παππά, δηλαδή- να είναι δημοσιευμένα και ελεγμένα. 
Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα καμία σχετική απαίτηση. 
Η προέλευση των οικονομικών μέσων κλπ..
Ήταν εξαντλητική η έρευνα τώρα στις τηλεοπτικές άδειες και κατέπεσαν υποψήφιοι από αυτόν τον λόγο.
Για το ψηφιακό σήμα καμία αντίστοιχη πρόβλεψη.
Ήταν ή δεν ήταν ένας διαγωνισμός που έθεσε όρους και προϋποθέσεις για το δημόσιο συμφέρον;
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ (Μάρτυς): Θέλω να σας πω ότι ορισμένοι από τους όρους και ορισμένες από τις προϋποθέσεις που έπρεπε να τεθούν αυτονοήτως, ετέθησαν. 
Η σύγκριση των δύο διαγωνισμών, κατά τη γνώμη μου, είναι ατυχής. Παραδείγματος χάρη, και στον παρόντα νόμο, και στον παρόντα διαγωνισμό κάποιος μπορούσε να μετάσχει με υπό σύσταση εταιρεία. Επίσης, υπήρχε σαν εγγύηση να έχει 8 εκατομμύρια κεφάλαιο. Ακούστε με, όταν σε τρεις μήνες πρέπει να έχει τετρακόσια άτομα προσωπικό και σε έξι μήνες πρέπει να έχει πρόγραμμα, κατά τη γνώμη μου έπρεπε να υπάρχει και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, όπως υπάρχει σε όλους τους διαγωνισμούς. 
Αυτά είναι θέματα που προσωπικά -όχι ως φυσικό πρόσωπο, ως ΑΝΤ1- είχαμε θέσει και στον δημόσιο διάλογο και στη δημόσια διαβούλευση. Κατά τη γνώμη μου, ήταν θέματα τα οποία έπρεπε να διορθωθούν. Μπορούσαν να διορθωθούν και δεν διορθώθηκαν ακριβώς για να μην υπάρξουν -επειδή δαιμονοποιήθηκε η ιστορία του ν. 4339- τροπολογίες. Αυτά έπρεπε να γίνουν, διότι κάποια πράγματα ήταν αυτονόητα.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα συμφωνούσα ότι θα μπορούσε να γίνει καθαρά ηλεκτρονικά, διότι θα απεφεύγετο και πάρα πολύς χρόνος. Εκεί δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Μπορούσε να γίνει. Υπάρχουν εταιρείες που το έχουν κάνει. Υπάρχει όλη αυτή η διαδικασία. Δεν θα υπήρχαν διάφορα φαινόμενα καταπάτησης της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. 
Εγώ θα περάσουν τα χρόνια και θα ξεχάσω το τίμημα. Θα με δικαιώσει ή δεν θα με δικαιώσει και η ζωή. Το γεγονός, όμως, ότι επί τέσσερις μέρες δεν μου πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ, δεν θα το ξεπεράσω. Σας διαβεβαιώ! Και δεν θέλω να συνεχίσω.
Παρόλα αυτά, η εικόνα που έχω από την προσωπική μου εμπειρία, από αυτό που έχω διαπιστώσει, ήταν ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος. Στον πρώτο όροφο δεν ξέρω τι γινόταν. 
Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός αυτός θα μπορούσε να γίνει με πολύ καλύτερους όρους, με περισσότερη νηφαλιότητα, περισσότερη ψυχραιμία, για να είναι η αρχή μιας περιόδου. Αντίθετα, τώρα αποτελεί την αρχή ενός καυγά, που, από ό,τι καταλαβαίνω, συνεχίζεται.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn