Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

Το αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στηλιτεύει με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ο βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής: "Αρκεί να γίνει με το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται τους πολλούς, και κανένα ευρώ δε θα πάει χαμένο. Δεν θα πάει στα Cayenne θα πάει στα χωράφια που θα γίνουν καλλιέργειες και θα επωφελούνται και οι σημερινές και οι επόμενες γενιές".

Μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, η Κυβέρνηση στρέφεται στο δικό μας μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 1ο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την παρουσία του Πρωθυπουργού και έξι (6) υπουργών, συμβολίζει ακριβώς την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για στροφή στην ανάπτυξη -η οποία όμως θα αφορά τους πολλούς.

Ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε στα ζητήματα 'πρώτης γραμμής' του Ν. Κοζάνης (Δ.Ε.Η., πρωτογενής τομέας, εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα), τα περισσότερα από τα οποία συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια του 1ου συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΣΤΟ Ρ/Σ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΛΥΚΕΣΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην Κοζάνη εκεί που διεξάγεται για 2η μέρα σήμερα το συνέδριο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία .κ. Θεοφύλακτε καλημέρα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Καλημέρα και στους ακροατές σας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς πήγε καταρχήν η πρώτη μέρα του συνεδρίου και τι υπάρχει σήμερα σαν θεματολογία;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Πήγε πολύ καλά η πρώτη μέρα με συμμετοχή και ουσιαστικό διάλογο. Είχαμε δύο θεματικές ενότητες. Η μια ήταν Ανάπτυξη και χρηματοδοτικά εργαλεία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην οποία συμμετείχαν 3 Υπουργοί. Ο κ. Παπαδημητρίου Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Αποστόλου Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Χαρίτσης Αναπληρωτής Υπουργός οικονομίας για χρηματοδοτικά εργαλεία και στο άλλο τραπέζι ήταν ο Υπουργός Παιδείας ο κ. Γαβρόγλου. Σήμερα στις 12:30 θα έχουμε 2 θεματικές ενότητες. Η μία θα αφορά τις υποδομές και θα είναι ο κ. Κυρίτσης και η άλλη την ενέργεια που αφορά την περιοχή μας και θα είναι ο κ. Σταθάκης .Μετά την ολοκλήρωση των θεματικών ενοτήτων θα φτάσουμε προς το κλείσιμο του πρώτου Αναπτυξιακού Περ/κού Συνεδρίου με τις κεντρικές ομιλίες του Περιφερειάρχη και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπογραφεί και η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο πράγματα σχετικά με τη σημασία του Αναπτυξιακού αυτού του Συνεδρίου και τη σημασία που έχει για την περιοχή.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Έχει σημασία για όλη τη χώρα και ειδικά για την περιοχή μας. Καταρχήν δίνουμε το στίγμα του διαφορετικού μοντέλου Ανάπτυξης. Για Ανάπτυξη μιλούσε η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες και τελικά πτωχεύσαμε και ακόμα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα δεινά της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αυτό έγινε γιατί το μοντέλο της ανάπτυξής τους, αφορούσε τους ελάχιστους καθόλου τις μελλοντικές γενιές τις οποίες εκμεταλλεύτηκε γιατί δανείστηκε από το παλιό μοντέλο και αφορούσε τους λίγους που ήταν σε συγκεκριμένες θέσεις και καρέκλες. Τα Ευρωπαϊκά χρήματα δεν φτάνανε εκεί που έπρεπε και όταν φτάνανε δεν αφορούσε επενδύσεις που θα απέδιδαν στο μέλλον. Αυτό το μοντέλο Ανάπτυξης ήταν καταστροφικό και πρέπει να το αφήσουμε στο παρελθόν. Στα δυόμιση χρόνια έχουμε δώσει το στίγμα της δικής μας δίκαιης βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και τις επόμενες επενδύσεις. Με το κλείσιμο της Β΄ αξιολόγησης, μπορούμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο της δικής μας ανάπτυξης με μεγαλύτερη άνεση. Και για αυτό ξεκινάμε τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια ζητήματα θα βάζατε ως προτεραιότητα ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Τώρα επειδή το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης σέβεται και ακούει και τοπικά τις περιοχές, δεν είναι τυχαίο που ξεκινάει από τη Δυτική Μακεδονία. Ένα μεγάλο θέμα που αφορά την περιοχή μας είναι το ενεργειακό. Επειδή η παραγωγή της ΔΕΗ φθίνει σταδιακά, και πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα γιατί ο τζίρος που κάνει μειώνεται χρόνο με το χρόνο γι αυτό πρέπει να βρούμε αντίβαρα σε άλλους πυλώνες όπως ο πρωτογενής τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε. Έχουμε μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, και στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε προϊόντα ΠΟΠ όπως ο κρόκος Κοζάνης, ροδάκινα Βελβεντού, φασόλια Πρεσπών, μήλα Βερμίου κ.α. που μπορούν να αναπτύξουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και να κατευθυνθεί ο κόσμος. Επειδή θα έχουμε χιλιάδες ανέργους την επόμενη δεκαετία, αν γίνει με οργανωμένο τρόπο η κατεύθυνση στον πρωτογενή τομέα θα μειωθεί η ανεργία η οποία παραμένει στην κορυφή της χώρας παρόλο που έχουμε εδώ τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Αυτό είναι μια στρεβλή ανάπτυξη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόστηκε στην περιοχή μας, γιατί ενώ είχαμε από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα λόγω των εργοστασίων παράλληλα είχαμε και τη μεγαλύτερη ανεργία. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην μπορούμε να συμμετάσχουμε σε Κοινοτικά Προγράμματα ενισχύσεων. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και παράλληλα δεν πρέπει να απαξιώνουμε την παράδοση της περιοχής μας στο εμπόριο που είναι ισχυρή και έχουμε και τα ΕΒΕ που είναι δραστήρια και προσπαθούν να συνεχίσουν την παράδοση που είχαμε ήδη επί Τουρκοκρατίας, με τους εμπορικούς δρόμους που φτάναμε στη Βιέννη. Και επειδή η περιοχή μας συνορεύει με την Αλβανία, Fyrom, Βουλγαρία μπορούν να γίνουν πολλά και ο κόσμος να κατευθυνθεί στο εμπόριο, και σε συνδυασμό με ότι έχουμε τα περισσότερα νερά στη χώρα και μπορούν να αξιοποιηθούν με φράγματα που θα δώσουν περισσότερες καλλιέργειες. Επίσης η ΔΕΗ Α.Ε επειδή έχει απαλλοτριώσει, δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα για να εξορύξει τον λιγνίτη, τώρα εφόσον έχει εξορυχτεί ο λιγνίτης αυτά πρέπει να επιστραφούν στην Τοπική Κοινωνία για να ενισχυθεί η απασχόληση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσα στρέμματα μιλάμε;

ΒΟΥΛΕΤΗΣ: Τώρα μιλάμε για 4.000-5.000 στρέμματα, αλλά αυτά που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ είναι πάνω από 150.000-200.000 τα οποία πρέπει να δοθούν στην τοπική κοινωνία αλλιώς θα μιλάμε για την καταστροφική ανάπτυξη που ήρθαν, έσκαψαν πήραν αυτό που ήθελαν και έφυγαν αφήνοντας πίσω ανεργία και κατεστραμμένο περιβάλλον. Αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε και να δοθούν σε ακτήμονες αγρότες για να πάρει η περιοχή αυτό που της αξίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να σας πω, πέρα από τους στόχους στους οποίους αναφερθήκατε υπάρχει το εξής πρακτικό θεωρώ πιο σημαντικό, αυτό που είπε ο Υπουργός ο κ. Αποστόλου ότι στις εγκαταλελειμμένες πια περιοχές από τη ΔΕΗ εκεί πάμε και κάνουμε καλλιέργειες αρωματικών φυτών και μάλιστα με έναν στόχο που μοιάζει μεγαλεπήβολος. Από τα 40.000 στρέμματα που καλλιεργούνται σε ολόκληρη τη χώρα να φτάσουμε τα 140.000 στέμματα αρωματικών φυτών σε ότι έχει να κάνει με παραγωγή κλπ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ : Έτσι ακριβώς

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ελπίζω να ξεκινήσει. Αυτό είναι πολύ πρακτικό, δεν είναι να συζητήσουμε θεωρητικά εδώ είναι πολύ πρακτικό το πράγμα. Αν πάω εγώ να σπείρω 20 στρέμματα με δυόσμο, φασκόμηλο ή ρίγανη.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Έτσι ακριβώς. Τα πρώτα 1.000 στρέμματα είχαν συγκεκριμενοποιηθεί. Πρέπει να τοπογραφηθούν, να αποκατασταθούν πρώτα γιατί έχει μια διαδικασία. Τα αδρανή να είναι χώμα που μπορεί να δώσει το αρωματικό φυτό ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί μετά να τοπογραφηθούν, να γίνει η διαδικασία της παραχώρησης. Αυτά έγιναν δηλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεποια περιοχή είναι τα χίλια στρέμματα;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Στην περιοχή της Εορδαίας και αποδίδονται σε νέους αγρότες της περιοχής που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά πώς αποδίδονται; Με ενοίκιο; Πώς; Τι διαδικασία υπάρχει;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Με ενοίκιο, με χαμηλό συμβολικό ενοίκιο. Δηλαδή η ΔΕΗ Α.Ε. τα παραχωρεί στο Υπουργείο και αυτό με τη σειρά του σε νέους αγρότες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον; Έχει καταγραφεί κάτι;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Για τα 1.000 στρέμματα ήταν 100 περίπου νέοι αγρότες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα από την περιοχή της Εορδαίας. Για τα υπόλοιπα μένουν να συγκεκριμενοποιηθούν ώστε να έχουμε περισσότερους που θα ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα. Εκτός από αυτό που είπε ο κ. Αποστόλου, κάτι που ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρία του κ. Χαρίτση είναι ότι πιθανότατα τις επόμενες μέρες, το έχει μελετήσει η Κυβέρνηση και σκοπεύει να το ανακοινώσει ότι θα έχουμε για την περιοχή μας ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αναλογικό με αυτό για τα νησιά του Β. Αιγαίου. Αυτά που λέμε ότι έχουμε καταστροφικές συνέπειες από την εξορυκτική δραστηριότητα είναι κάτι που συμβαίνει και τα μαθαίνει όλη η Ελλάδα. Τώρα είχαμε την κατολίσθηση στο Αμύνταιο, που πρέπει να μετεγκατασταθεί το χωριό και αυτό γίνεται αλλά καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη είναι η δραστηριότητα και τι καταστροφές δημιουργεί. Όλα αυτά κρίθηκε, ότι σε συνδυασμό με το ότι μειώνεται η δραστηριότητα της ΔΕΗ, δημιουργούν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης ή πολύ σοβαρές, ώστε να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που για την περιοχή μας θα είναι σημαντικό και θα αποτελέσει ένα πυλώνα και ένα αντίβαρο στην άσχημη κατάσταση της μεγάλης ανεργίας και της μείωσης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Αρκεί να γίνει με το δικό μας μοντέλο που θα σέβεται τους πολλούς, και κανένα ευρώ δε θα πάει χαμένο. Δεν θα πάει στα Cayen (τζιπ), θα πάει στα χωράφια που θα δίνουν καλλιέργειες και θα επωφελούνται και οι σημερινές και οι επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Θεοφύλακτε ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn