Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο


Συνένετυξη στην ΕΡΑ Κοζάνης στις 19-7-2016 και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη με τρία βασικά θέματα: 1. ΔΕΗ, 2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ και 3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μαυρίδης: Θα μιλήσουμε με το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης, κ. Γιάννη Θεοφύλακτο. Κύριε Θεοφύλακτε, καλή σας ημέρα.
Θεοφύλακτος: Καλημέρα κύριε Μαυρίδη, σε εσάς και όλους τους ακροατές μας.
A. ΔΕΗ
(Παρουσία των ευρωβουλευτών της αριστεράς στην προσπάθεια για απαλλαγή από το τέλος ρύπων, η οποία αν πετύχει πρέπει να αποδώσει ένα ποσοστό στην περιοχή, / παράλληλα κα σε περίπτωση αποτυχίας, χρειάζεται να συνταχθούμε στην προσπάθεια των ενεργειακών Δήμων, την οποία ξεκίνησε ο Δήμαρχος Κοζάνης, για κατεύθυνση ποσοστού των αδιάθετων δικαιωμάτων στις περιοχές μας)
Μ: Κύριε Θεοφύλακτε, είμαστε εν μέσω καλοκαιριού, αλλά υπάρχουν μία σειρά θεμάτων που είναι στην επικαιρότητα, που και εσείς τα αποτυπώνετε με τις ανακοινώσεις σας και με τις δραστηριότητές σας και με όσα γίνονται. Το θέμα με τη ΔΕΗ βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα και με αφορμή μία ημερίδα του Σπάρτακου, αλλά και με τις τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων, που μίλησαν για το μέλλον του λιγνίτη, για τη μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά και για αυτό που επιβαρύνει ο λιγνίτης, μέσα από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο καλείται να πληρώσει. Μάλιστα, γίνεται μία προσπάθεια να αποφευχθεί πλέον με βάση το ότι έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και έτσι μπορούμε να το επικαλεσθούμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην επιβαρύνεται επιπλέον ο λιγνίτης και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα και στην παρουσία του λιγνίτη. Είναι πράγματι έτσι; Γίνεται μία προσπάθεια; Ακούσαμε ότι υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον μία κινητικότητα. Υπάρχει η παρέμβαση του κ. Μαριά, Ευρωβουλευτή που βρέθηκε και στην περιοχή μας. Υπάρχει μία παρέμβαση από το Λαϊκό Κόμμα και την κα Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και μία παρέμβαση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαθαίνουμε ότι κινείται κάτι τέτοιο από τον κ. Παπαδημούλη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Θ: Έτσι ακριβώς είναι. Θα τοποθετηθώ και στην ουσία, γιατί νομίζω ότι δεν είναι άσπρο – μαύρο. Καταρχήν, με την ανακοίνωση που έκανα χθες και μετά την επαφή μου με τον κ. Παπαδημούλη, ήθελα ακριβώς να αποκαταστήσω την αλήθεια και την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί στην περιοχή, στην ημερίδα του Σπάρτακου και στο δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε, υπήρχε μία κατηγορία που αποδεικνύεται συκοφαντική, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από αυτή την προσπάθεια, ότι η Αριστερά είναι απούσα από τον αυτή την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι την πρωτοβουλία έχει ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, κ. Μαριάς. Φυσικά χαίρομαι για το ενδιαφέρον του κ. Μαριά για την περιοχή. Όταν υποστήριξε την τροπολογία του ο κ. Μαριάς, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε “πού είναι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”.
Να ξεκαθαρίσουμε και να αποκαταστήσουμε την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το νόημα έχει η ανακοίνωσή μου μετά την επαφή μου με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδημούλη, ότι στην εν λόγω Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ονομάζεται ITRE, στην οποία συζητούνται θέματα ενέργειας, δεν συμμετέχει, ούτε ως τακτικό ούτε ως αναπληρωματικό μέλος, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως είναι σχετικά λίγοι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, με πρωτοβουλία του κ. Παπαδημούλη και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, κατέθεσε αντίστοιχη τροπολογία, που μάλιστα το πάει δύο έτη παραπέρα, δηλαδή να μην έχουμε ως έτος υπολογισμού το 2013, όπου τότε το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν λίγο πιο πάνω από το 60% του μέσου όρου του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να είναι και το 2014 και το 2015- ενώ του κ. Μαριά ήταν μόνο για το 2014- όπου ούτως ή άλλως και τα δύο αυτά χρόνια έπεσε το ΑΕΠ κάτω από το 60%.
Μ: Λέτε δηλαδή ότι ο κ. Παπαδημούλης, παρότι δεν συμμετείχε στην Επιτροπή, διότι δεν μπορούσε να συμμετέχει, μέσω του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ έκανε σχετική παρέμβαση, για να ζητήσει την εξαίρεση της χώρας;
Θ: Έτσι ακριβώς, γιατί υπήρχε μία εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόντες και ότι δεν κάνουν τίποτα. Έκαναν και παραέκαναν, έδειξαν πολιτικό ενδιαφέρον, συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Μ: Αφού, λοιπόν, απ' ό,τι φαίνεται, είναι κοινή η θέση πολλών σε αυτό το επίπεδο, γιατί δεν συμφωνείτε και διακομματικά να το θέσετε πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα κόμματα, όσα συμφωνούν τουλάχιστον;
Θ: Νομίζω ότι στην ουσία έχει τεθεί, κύριε Μαυρίδη.
Μ: Ναι, αλλά γιατί με διαφορετικές πρωτοβουλίες; Γιατί μάθαμε για τους 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μας είπατε για τον κ. Παπαδημούλη, για την κα Σπυράκη, για τον κ. Μαριά. Γιατί δεν συνεννοείστε όλοι μαζί, με μία κοινή θέση να πάτε στην Ευρώπη, για αυτό το θέμα της εξαίρεσης;
Θ: Θα ήταν ακόμα καλύτερα, έχετε δίκαιο σε αυτό, και προς τα εκεί πρέπει να συντείνουν οι προσπάθειες.
Μ: Να αναλάβετε μία πρωτοβουλία, οι Βουλευτές και από εδώ από την περιοχή μας, όλοι οι Βουλευτές, να γίνει κάτι τέτοιο. Μας αφορά ιδιαίτερα, το ξέρετε αυτό.
Θ: Έχετε δίκαιο. Να εξηγήσουμε και την ουσία, ποιο είναι το δίκαιο αυτής της προσπάθειας, γιατί επειδή οι γείτονές μας, στη FYROM, στα Σκόπια, αλλά και από Βαλκάνια χώρες που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά και οι βαλκανικές χώρες που δεν συμμετέχουν, δικαιούνται λόγω χαμηλού εισοδήματος να μην πληρώνουν τέλη ρύπων, καταλήγουμε, αφενός μεν να μας ρυπαίνουν οι γείτονές μας, γιατί λειτουργούν τα ρυπογόνα εργοστάσιά τους, και φοβάμαι χωρίς ιδιαίτερες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και προστασίες, αφετέρου δε να μας πουλάνε την ενέργεια και να έχουμε κλειστά τα δικά μας εργοστάσια...
Μ: Είναι δηλαδή διπλό το κακό που γίνεται.
Θ: Και να αγοράζουμε την φθηνότερη νέργεια, επειδή αυτοί δεν πληρώνουν, αλλά συγχρόνως να μας ρυπαίνουν. Η ουσία της δίκαιης μάχης αυτής που δίδεται κυρίως στα ευρωπαϊκά όργανα – και πρέπει, όπως λέτε, να γίνει με ενότητα αυτό- είναι ότι ακριβώς είναι άδικο να αγοράζουμε το φθηνότερο ρεύμα των γειτόνων μας την στιγμή που μας ρυπαίνουν. Από την άλλη, κύριε Μαυρίδη, θα ήθελα να τονίσω – και θα ήθελα την προσοχή σας και όσων συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο – ότι από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν plan B, σαν σχέδιο διάσωσης της περιοχής και ομαλής μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο, ότι επίσης ενωμένοι πρέπει να είμαστε στην προσπάθεια του Δημάρχου Κοζάνης και των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων ότι όσο πληρώνει η χώρα μας αυτά τα τέλη, ένα σεβαστό ποσοστό των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αεριών διοξειδίου του άνθρακα θεσμοθετημένα να κατευθύνεται στην περιοχή μας.
Μ: Συμφωνείτε, λοιπόν, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμαρχος Κοζάνης και οι ενεργειακοί Δήμοι;
Θ: Συμφώνησα από την αρχή και το διαχωρίζω και διαφωνώ ως προς αυτό από τη θέση του αρμοδίου Υπουργού, κ. Σκουρλέτη, γιατί το διαχωρίζω από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Το διαχωρίζω και από την προσπάθεια του Περιφερειάρχη για μείωση των τιμολογίων στην περιοχή μας. Αν επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια, καλώς να επιτευχθεί. Ο τοπικός πόρος ανάπτυξης ισχύει από το 1996, είναι ένα μικρό σχετικά ποσοστό και δεν έχει αποδώσει αυτά που θα έπρεπε. Πρέπει να συνταχθούμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται τώρα από τον Δήμαρχο Κοζάνης και από όλους τους Δημάρχους των ενεργειακών Δήμων (Αμυνταίου, Εορδαίας και Μεγαλόπολης). Απ' ό,τι γνωρίζω, γιατί συμμετείχα σε αυτές τις συναντήσεις, όλοι οι Βουλευτές των Νομών είναι σύμφωνοι.
Μ: Πρέπει να κάμψετε τη διαφωνία ή, εν πάση περιπτώσει, τη διαφορετική θέση που έχει ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σκουρλέτης, για το θέμα.
Θ: Σ' αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως περιοχή και να σκεφτούμε ότι, όπως εμείς αγωνιζόμαστε στα ευρωπαϊκά όργανα και πιέζουμε για την οικονομική ελάφρυνση της ΔΕΗ, έτσι και η ΔΕΗ μέσω του αρμοδίου Υπουργείου πρέπει να ενδιαφερθεί για την περιοχή μας. Όσο πληρώνονται αυτά τα τέλη πρέπει θεσμοθετημένα να πηγαίνουν σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Θέλω, δηλαδή, να πω ότι δεν είναι άσπρο ή μαύρο, δεν είναι “λιγνιτολάγνοι” ή “λιγνιτομάχοι”. Και οι δύο αυτές προσπάθειες έχουν λογική βάση και δεν είναι ότι αν είσαι με την μία δεν είσαι με την άλλη. Δίδεται η μάχη για να αλλάξει αυτό στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να ελαφρυνθεί η χώρα μας. Εάν μεν κερδηθεί, έχει καλώς, πάλι μπορούμε να ζητήσουμε από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα γλιτώσει η ΔΕΗ ετησίως, ένα ποσοστό που θα κατευθυνθεί στην περιοχή. Aν όμως δεν κερδηθεί, πρέπει ενωμένοι πάλι να συνταχθούμε στην προσπάθεια του Δημάρχου Κοζάνης και των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων. Όσο δίδονται αυτά τα ποσά, να κατευθύνονται στην περιοχή μας.
Μ: Νομίζω ότι γίνατε σαφής και αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει μία κοινή παρέμβαση όλων των κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτό που πληρώνει ως διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη, εφόσον υπάρχει αυτό, ένα ποσό να δοθεί στην περιοχή μας για την ομαλή μετάβαση για την οποία κάνουμε λόγο.
Θ: Νομίζω θα συμφωνήσουμε και πρέπει να ομοφωνήσουμε όλοι οι πολιτικοί, είτε της τοπικής είτε της κεντρικής διοίκησης.
Β. ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟ Υ
Μ: Να πάμε σε ένα άλλο θέμα τώρα, κύριε Θεοφύλακτε. Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με διεργασίες και κινήσεις που γίνονται και συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο εδώ στο ΣΥΡΙΖΑ, για την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού. Είναι γνωστό το αίτημα του Βελβεντού ότι πρέπει να αποτελέσει αυτόνομο Δήμο. Από τότε που έγινε η συνένωση μέσω του Καλλικράτη στον ενιαίο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, υπήρχε εξαρχής η καθολική αντίδραση του Βελβεντού. Συζητείται πλέον το θέμα αυτό στο πλαίσιο αλλαγής του θεσμικού νόμου του Καλλικράτη; Μέσα στο φθινόπωρο, απ' ό,τι μαθαίνουμε, θα έρθει νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση.
Θ: Συζητείται το θέμα αυτό. Καταρχήν να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων του παλιού Δήμου Βελβεντού. Συμμετείχα στη νομική διοργάνωση των δημοψηφισμάτων με παλλαϊκή συμμετοχή. Με δημοψηφίσματα και με παλλαϊκές συνελεύσεις έχουν διατρανώσει αυτή τη θέληση και την αγάπη τους για πραγματική αυτοδιοίκηση, που είναι συγκλονιστική και που όλο το πολιτικό φάσμα το διαπνέει, αλλά την αριστερά ακόμα περισσότερο, γιατί είναι στο πολιτικό της όραμα και στο πολιτικό της DNA η πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε ομόφωνη απόφαση των Βουλευτών, των Δημάρχων, του Περιφερειάρχη, και τελευταία έχουμε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του σημερινού Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, ότι “ναι, μόλις ανοίξει το θέμα, να ανεξαρτητοποιηθεί ο Δήμος Βελβεντού”.
Μ: Υπάρχει ομόφωνη απόφαση και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και, όπως λέτε, του Περιφερειάρχη και του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, όταν ανοίξει το θέμα, να μπει το ζήτημα του ανεξάρτητου του Δήμου Βελβεντού;
Θ: Ναι, έτσι ακριβώς. Το καινούριο που τέθηκε στη διαδικασία αυτή τις τελευταίες εβδομάδες και ήταν μία σωστή πρωτοβουλία από την πλευρά των φορέων του Βελβεντού, της Συντονιστική Επιτροπής του αγώνα για την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού, ήταν ότι ενεπλάκη στο διάλογο και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πραγματικά πολύ σωστή η πρωτοβουλία. Όταν μιλάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην αυτοδιοίκηση, το αρμόδιο όργανο είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή. Έτσι, αφενός μεν με παρουσία του Συντονιστή και των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής είχαμε μία συνάντηση οι τέσσερεις Βουλευτές στο Βελβεντό την προηγούμενη εβδομάδα και χθες συζητήθηκε το θέμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή, οπότε πλέον συντονισμένα από εδώ και πέρα να κάνουμε προσπάθεια.
Μ: Είπατε κάτι χαρακτηριστικό: “Όταν ανοίξει το θέμα”. Θα ανοίξει το θέμα και πότε;
Θ: Να μην φτάσουμε στο δίλημμα “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα”.
Μ: Θα ανοίξει το θέμα τουλάχιστον;
Θ: Το θέμα πρέπει να το ανοίξουμε εμείς πλέον. Αυτή ήταν η τελευταία συζήτηση που κάναμε. Ήδη βέβαια το έχουμε ανοίξει, από την εκλογή μας και μετά το έχουμε θέσει στα αρμόδια όργανα, στους αρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς, στα κυβερνητικά όργανα. Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις.
Μ: Άρα δεν περιμένετε να ανοίξει το θέμα, το έχετε θέσει εσείς.
Θ: Το θέμα είναι ανοικτό, αλλά η απόφασή μας είναι να πιέσουμε προς την κατεύθυνση να είναι στις πρώτες επιλογές της Κυβέρνησης, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γ. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μ: Επειδή έχουμε λίγο χρόνο ακόμα, κύριε Θεοφύλακτε, μία τελευταία απάντηση. Επειδή είστε στην Εξεταστική Επιτροπή όπου συζητούνται πάρα πολλά, ακούμε για μεγάλα ποσά με κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Τι γίνεται σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή;
Θ: Θα πω μία κουβέντα και θα χαρώ να τα ξαναπούμε πιο αναλυτικά για την Εξεταστική Επιτροπή. Ένα βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι από την μία δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή άλλη συμπεριφορά προς τον απλό κόσμο, γιατί ο καθένας μας ξέρει ή ο ίδιος ή στην οικογένειά του κάποιον που έχει δανειστεί, πώς πήρε αυτό το δάνειο, με τι εγγυήσεις. Μετά την κρίση που οι περισσότεροι είχαν μείωση του εισοδήματός τους, ότι σταμάτησαν τα δάνεια και από την μία είχαμε μία σκληρή συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πολίτες, στους απλούς δανειολήπτες. Και από την άλλη είχαμε μία προνομιακή συμπεριφορά προς τα ΜΜΕ και στα πολιτικά κόμματα, “πάρτε όσα λεφτά θέλετε και μην τα επιστρέφετε ποτέ πίσω, δεν σας ενοχλούμε ούτε σας πιέζουμε για αυτό”. Τα αφεντικά των εταιριών αυτών ή των πολιτικών κομμάτων δεν εθίγησαν ούτε κατ' ελάχιστον, ενώ οι επιχειρήσεις τους στα βράχια με ανέργους. Το χειρότερο ότι υπήρχε το κλίμα ¨βάστα με να σε βαστώ, ώστε να διαβούμε και τις πολιτικές κρίσεις και να βγαίνουμε αλώβητοι, γιατί έχουμε και τα ΜΜΕ που μας στηρίζουν”.
Μ: Η Εξεταστική θα βάλει τέρμα σε αυτή τη διαδικασία, θα φέρει στη δημοσιότητα πράγματα από τα οποία θα ενημερωθούμε εμείς οι πολίτες και από την άλλη θα τεθεί τέρμα σε αυτό το καθεστώς της διαφοράς στη μεταχείριση και στη συμπεριφορά και στο τέλος να την πληρώνει τη νύφη ο κόσμος;
Θ: Ακριβώς αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω ότι δεν είναι κάτι που αφορά το απώτερο παρελθόν, γιατί λένε “ε, τώρα τι ψάχνουμε, κάτι που γινόταν παλιά;” Όχι, δεν είναι καθόλου έτσι, είναι κάτι που γινόταν πρόσφατα και θα εξακολουθήσει να γίνεται, εάν δεν θέσουμε όρια, εάν δεν καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι υπάρχουν κάποιοι που τους ελέγχουν και ότι υπάρχουν είτε ποινικές είτε πολιτικές ποινές, ότι τα ξέρουμε αυτά που κάνετε και σταματήστε τα. Είναι κάτι που αφορά το παρόν και το μέλλον, δεν είναι κάτι που αφορά το παρελθόν, γιατί εάν τα αφήσουμε αυτά να περάσουν έτσι, θα συνεχίσουν να γίνονται.
Μ: Κύριε Θεοφύλακτε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Να είστε καλά.
Θ: Αυτά που βγήκαν και συνεχίζουν να βγαίνουν, τα στοιχεία δηλαδή για το τρίγωνο της διαπλοκής, όπως το ονομάζουμε, τα μεγάλα ΜΜΕ – τα πολιτικά κόμματα – οι τράπεζες, είναι τόσα πολλά και τόσο σκανδαλώδη που θα πρέπει να τα αναλύσουμε σε ξεχωριστή συνέντευξη.
Μ: Να σας ευχαριστήσουμε για αυτά τα θέματα που σχολιάσαμε μαζί και που μας αναφέρατε με βάση την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Να είστε καλά, καλημέρα.
Θ: Ευχαριστώ και εγώ. 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn