Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο


Δημοσιογράφος: Είχαμε την κατάθεση του κ. Αλαφούζου, δηλαδή του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ,  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κοζάνης, μέλος της Επιτροπής, είναι μαζί μας. Καλή μέρα σας.

Θεοφύλακτος: Καλημέρα, κύριε Λυκεσά, και σε όλους τους ακροατές μας.

Δ: Τι κάνετε; Είστε καλά;

Θ: Είμαι καλύτερα όσο επιβεβαιώνεται ότι το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουμε και αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για την έρευνα των στοιχείων που έχουμε, προχωράει και δίνει αποτελέσματα όσο προχωράει η εξέταση μαρτύρων και η εξέταση των στοιχείων που μας έχουν έρθει. Χθες είχαμε τον κ. Αλαφούζο, μετά από την εξέταση των Διευθυντικών Στελεχών των Τραπεζών, όπου και εκεί πέρα είχαμε σημαντικά στοιχεία. Όμως, χθες ο κ. Αλαφούζος, πέρα από κάποια επικοινωνιακά τρικ, που έκανε και θα τα πούμε στη συνέχεια, είναι νομίζω πολύ σημαντικό να πούμε ότι είναι ο πρώτος που παραδέχθηκε-πέραν των άλλων και τι άποψη έχει ο καθένας, είναι άνθρωπος της αγοράς και ένας από τους βασικούς επιχειρηματίες και καναλάρχες της χώρας, ξέρει την αγορά, την πιάτσα, της χώρας, ιδίως σε αυτόν τον χώρο- ότι υπάρχει στρεβλή σχέση και ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ τραπεζών και ΜΜΕ και στην οποία εμπλεκόταν και η πολιτική σκηνή της χώρας.

Δ: Όντως, αυτή η παραδοχή έχει πέσει λίγο παρακάτω. Αυτό που έχει μείνει και βλέπω από τον ίδιο το ΣΚΑΪ να προβάλλεται είναι το γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκε πως έχει κοπεί η χρηματοδότηση πια από τις Τράπεζες, ότι δεν δίνονται δηλαδή δάνεια, και άρα αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν πρόβλημα.

Θ: Ναι, ίσως επικοινωνιακά αυτό πέρασε. Απλώς εξυγιαίνεται η αγορά και τα δάνεια δίδονται πλέον με όρους αγοράς. Και αυτό πρέπει να γίνεται, δεν το γνωρίζω εάν γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται έτσι: δηλαδή τι επιχείρηση είναι, τι ίδια κεφάλαια έχει, ποια είναι η καθαρή της θέση, ποιες είναι οι προοπτικές της, μπορεί να δώσει πίσω τα δάνεια που της δίδονται; Γιατί το να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και να δίδονται τα θαλασσοδάνεια, τα οποία τελικά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός... Απορώ τα ΜΜΕ ήταν ιδιωτικά ή δημόσια, αφού εμείς τα χρηματοδοτούσαμε όλον αυτό τον καιρό, τουλάχιστον να είχαμε δημόσιο έλεγχο σ' αυτά. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και είναι πολύ σημαντικό και ήθελα να το πω προς τους ακροατές μας, ότι στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ δεν ψάχνουμε κάτι που αφορά το μακρινό παρελθόν, δηλαδή δεν είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει. Λένε πολλοί “τι ψάχνετε τώρα, ας δούμε σήμερα τι γίνεται”.  Είναι κάτι που αφορά το άμεσο παρελθόν αλλά και το παρόν, γιατί, εάν δεν ψάξουμε, δεν καταδείξουμε και δεν καταδικάσουμε αυτές τις στρεβλές πρακτικές της δανειοδότησης με τη μορφή θαλασσοδανείων, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται και θα είναι κάτι που τα πληρώσαμε πολλές φορές και θα τα ξαναπληρώσουμε.    

Δ: Με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Αλαφούζος έχει δώσει, φαίνεται ότι ο ΣΚΑΪ έχει ένα δάνειο 39.500.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και ένα άλλο προσωπικό δάνειο. Είναι συνολικά περίπου 47.000.000 ευρώ τα δάνεια, τα οποία, όπως είπε ο κ. Αλαφούζος, εξυπηρετούνται.

Θ: Πέρα από την προσπάθειά του να πει ότι είναι μόνο 29.000.000 ευρώ – 20.0000 συν 9.000.000 ή 19.000.000 συν 10.000.000, πως το είπε - τελικά το αποδείξαμε και το παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι είναι αρκετά περισσότερα. Βέβαια, δανειοδοτήθηκε με έναν τρόπο που ενώ η επιχείρηση- και τα χρόνια ακόμη της κρίσης, είχε αρνητική θέση, δηλαδή ήταν χωρίς κέρδη- δεν ήταν σε θέση να δανειοδοτηθεί, παρ' όλα αυτά δανειοδοτήθηκε τα χρόνια 2010 έως 2014, μέσα στην κρίση, όπου ελάχιστες επιχειρήσεις έπαιρναν δάνεια. Παρ' όλα αυτά έφθασε σε αυτόν το δανεισμό, τον οποίο όντως σήμερα εξυπηρετεί. Είναι από τους λίγους που σήμερα, μετά από αυτή την ενίσχυση από το τραπεζικό σύστημα, έφθασε και εξυπηρετεί τα δάνεια. Και βέβαια δεν δίστασε να καταγγείλει τους ανταγωνιστές του ότι κανείς από τους άλλους σήμερα δεν τα εξυπηρετεί.

Δ: Απ' ό,τι βλέπω είναι και άλλο 1.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Εάν είναι στα 47.000.000 ευρώ τα δάνεια, το ερώτημα είναι στα πόσα εκατομμύρια ευρώ τα δάνεια παύουν να εξυπηρετούνται και γιατί εξακολουθεί να θέλει καινούρια δάνεια;

Θ: Ναι, ακριβώς. Γιατί όσο διογκώνεται ο δανεισμός, ακόμη και μία επιχείρηση που μπορεί να φαίνεται σήμερα υγιής και να εξυπηρετεί δάνεια, όταν διογκωθούν, δεν είναι βέβαια καθόλου λίγα τα σχεδόν 50.000.000 ευρώ, αλλά όσο αυξάνονται και γίνονται 70.000.000 ή 80.000.000 ή 100.000.000 ευρώ -και είναι νούμερα που τα έχουμε δει και σε άλλες επιχειρήσεις- τότε αυξάνει και ο κίνδυνος ξαφνικά μία επιχείρηση να πει ότι “πλέον δεν βγαίνω” ή ότι “φέτος είχα ζημία και πετάω την επιχείρηση στα βράχια, κρατάω τα κέρδη στους μεγαλομετόχους” και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που απολύονται και ο λαός που θα πληρώσει όλα αυτά τα απλήρωτα δάνεια. Αυτό έγινε σε όλες τις επιχειρήσεις, στη συγκεκριμένη στιγμή στην επιχείρηση του κ. Αλαφούζου δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει για το μέλλον, όπως λέτε.

Δ:  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κύριε Θεοφύλακτε, στρέφεται εναντίον του ΣΚΑΪ; Έχουμε ένα είδος πολιτικής δίωξης εναντίον του συγκεκριμένου δικτύου;

Θ: Σε καμία περίπτωση. Ήταν ένα από τα επικοινωνιακά τρικ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Αλαφούζος. Η διαδικασία της νέας αδειοδότησης, γιατί σ' αυτήν αναφερόμαστε, είναι δημόσια, είναι καθαρή, είναι διαφανής, δικαίωμα να συμμετέσχουν έχουν όλοι, γι' αυτό συμμετείχε και ο κ. Αλαφούζος και συμμετέχει. Δικαίωμα προσφυγής σε δικαιοδοτικά όργανα, είτε ελληνικά είτε ευρωπαϊκά έχουν όλοι, και έχει προσφύγει και ο κ. Αλαφούζος, έως σήμερα δεν έχει δικαιωθεί. Όταν ζητήθηκε να καταθέσει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, μετ' επιτάσεως από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν κατέθεσε κανένα τέτοιο στοιχείο, που να αποδεικνύει πολιτική δίωξη. Το αντίθετο ισχύει, όπως όλος ο κόσμος ξέρει, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Κυβέρνηση υφίστανται “δημοσιογραφική δίωξη” από το ΣΚΑΪ. Μάλιστα το παραδέχθηκε χθες ο κ. Αλαφούζος, είπε ότι έχει συγκεκριμένη άποψη για την πολιτική ζωή της χώρας και αυτήν υπερασπίζομαι. Όταν του θέσαμε πολλοί συνάδελφοι ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα, γιατί η δημοσιογραφία πρέπει να ασκείται με συγκεκριμένο τρόπο, έχει ο καθένας την άποψή του αλλά δεν μπορεί να διαστρεβλώνει γεγονότα και ειδήσεις, προσπάθησε να το καλύψει με διάφορες δικαιολογίες, που δεν στέκουν.

Δ: Έχει ενδιαφέρον, όμως, και το γεγονός ότι στράφηκε εναντίον άλλων καναλαρχών.

Θ:  Το έκανε και γι' αυτό ήταν τελικά και ο μόνος που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει η διαπλοκή αυτή που ψάχνουμε. Ανέφερε ότι όντως αυτό που έχουμε βρει και εξετάζοντας τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Τραπεζών ότι πολλοί άλλοι καναλάρχες υπάρχουν μόνο και μόνο χάρις στα θαλασσοδάνεια που παίρνουν, δηλαδή συνεχίζουν τη ζωή τους και ανέφερε, μάλιστα, ότι συνεχίζουν και στο διαγωνισμό χάρις σε εγγυητικές επιστολές, χάρις σε εγγυήσεις που τους δίνουν οι τράπεζες, ενώ δεν θα έπρεπε να τους δίνουν, επειδή δεν πληρώνουν τα δάνεια τους. Δεν δίστασε να το κάνει αυτό. 

Δ: Ίσως κάποια να λένε ότι τα ξέραμε αυτά, αλλά δεν είναι έτσι, όταν δημοσίως και on camera στο δημοκρατικό καθεστώς των ερωτοαπαντήσεων, που γίνονται από τους βουλευτές που ρωτάνε και από τον κληθέντα να απαντήσει, όταν δίνει τις απαντήσεις που πρέπει, βγαίνουν τα συμπεράσματα.

Θ: Πραγματικά αλλιώς είναι επίσημα στην Εξεταστική Επιτροπή που συνεκλήθη με ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Δ: Έκανε επίθεση στον κ. Κουρή, καλώς, ο κ. Κουρής αντεπιτίθεται σήμερα και ρωτάει για καράβια, ¨Ρουμανίες” κ.α. Ας ειπωθούν τα πράγματα καθαρά και στο τέλος το αίτημα από την πλευρά του κόσμου, πέρα από την επίσημη αυτή καταγραφή του τι συμβαίνει, είναι να υπάρξει και κάθαρση.

Θ: Αυτό είναι το αίτημα του κόσμου. Εκεί πρέπει να καταδείξουμε και τον ακατανόητο ρόλο της αντιπολίτευσης, πολύ κατανοητό ρόλο κατά την γνώμη μου, αλλά ακατανόητο για τα συμφέροντα του κόσμου και της δημοκρατίας, της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που συμμετέχουν στην Επιτροπή, οι οποίοι, παρ' όλα αυτά που βγαίνουν και έχουν βγει και από τα στοιχεία και από τις μαρτυρικές καταθέσεις, με την πιο πρόσφατη του κ. Αλαφούζου, επιμένουν να λένε “τι ψάχουμε τώρα εμείς εδώ, τι κάνουμε τώρα εμείς εδώ, ε δεν έγινε και τίποτα, όπως έγινε με όλους, λόγω κρίσης γίνανε αυτά”, παρ' όλα αυτά τα σκανδαλώδη που έχουν βγει και συνεχίζουν να αναδεικνύονται στην Επιτροπή.  Και ο κ. Αλαφούζος, είτε για τους δικούς του λόγους είτε για να χτυπήσει τους ανταγωνιστές του είτε για να πετύχει πράγματα που ήθελε, δεν δίστασε να τα καταδείξει.

Δ: Ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε και στον κ. Μπόμπολα και στον κ. Βρυώνη και στον κ. Κουρή και στον κ. Μαρινάκη, βέβαια. Ας διερευνηθούν αυτά τα πράγματα, επιτέλους, ας ειπωθούν δημόσια, για να γνωρίζει και ο κόσμος ή να μη λέει ότι δεν γνωρίζει επισήμως με βάση αυτά που ο καθένας υποστηρίζει και, αφού διερευνηθούν όσα υποστηρίζει, να δούμε τι γίνεται.

Θ: Όταν ρωτήθηκε , συγκεκριμένα τον ρώτησα ότι, αφού λειτουργούσε και λειτουργεί αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής, ευθύνεται και για την χρεοκοπία της χώρας, για το ότι η χώρα έφθασε στα βράχια. Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν από τις κύριες αιτίες που έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό που ερευνούμε, όπως το λέτε και εσείς, και ας μην λέει η αντιπολίτευση τι ψάχνουμε τώρα, γιατί κάποιοι λένε “ε, αφήστε τα αυτά, κοιτάξτε τι γίνεται με την ανεργία”. Θα δούμε την ανεργία, θα δούμε και τα νοσοκομεία, αλλά θα σπάσουμε και τα αποστήματα, γιατί αλλιώς θα συνεχίσουν να παίζουν τον άσχημο ρόλο σε βάρος του λαού και της δημοκρατίας.

Δ: Η επόμενη κατάθεση είναι του κ. Ψυχάρη;

Θ: Προηγείται του κ. Μπόμπολα.

Δ: Πότε είναι;

Θ: Την ερχόμενη Τρίτη, 2 Αυγούστου. Στις 3 Αυγούστου είναι ο κ. Ψυχάρης και στις 4 Αυγούστου ο κ. Κοντομηνάς. Πολύ ενδιαφέρουσες οι προσελεύσεις και οι καταθέσεις. Αυτό που ερευνούμε είναι εάν υπήρχε, αυτό που εμείς ονομάζουμε, τρίγωνο της διαπλοκής. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν πολύ καλά εάν υπήρχε ή εάν υπάρχει ή όχι και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις καταθέσεις τους.

Δ: Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, κύριε Θεοφύλακτε, καλή μέρα σας.

Θ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δ: Ο Βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, μέλος της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση δανείων σε κόμματα και media. 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn