Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

Δημοσιογράφος: Έχουμε βγάλει τον κ. Γιάννη Θεοφύλακτο, είναι Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από το Νομό Κοζάνης, μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Καλημέρα κύριε Θεοφύλακτε.           

Θεοφύλακτος: Καλημέρα κύριε Γεράρδη.

Δημοσιογράφος: Περιμέναμε σήμερα να καταθέσει ο κ. Θέμης Αλαφούζος από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είναι σε εξέλιξη;

Θεοφύλακτος: Έχει ξεκινήσει η κατάθεσή του, είναι σε εξέλιξη. Ήδη απάντησε στις ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Λάππα, και τώρα συνεχίζεται. 

Δημοσιογράφος: Ωραία. Πάμε, όμως, να δούμε, κ. Θεοφύλακτε, λίγο πιο αναλυτικά αυτά τα οποία είδατε και εσείς, ακούσατε και ρωτήσατε ενδεχομένως τον κ. Ψυχάρη χθες πολλά και αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και ενεργούν οι ολογάρχες της χώρας.  

Θεοφύλακτος: Είναι πολλά, όπως τα λέτε, και αποκαλυπτικά. Και εμείς που είχαμε όντως κάποιες υπόνοιες και υποψίες, όσο προχωράει η έρευνα που έχουμε κάνει στα έγγραφα, αλλά και με τις καταθέσεις των μιντιαρχών και των διευθυντών των τραπεζών που πέρασαν, αποτυπώνεται όλο και περισσότερο αυτό που το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού υποψιάζεται. Δεν λέμε την τελική μας κουβέντα, μέχρι να τελειώσει το έργο της Επιτροπής, ότι δηλαδή πέρνανε οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΜΜΕ μεγάλα δάνεια, τα οποία πολλές φορές ήταν χωρίς καμία εγγύηση, ήταν σε προεκλογικές περιόδους, ήταν με μία άτυπη μορφή συναλλαγής μεταξύ των τραπεζών, των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων. Είναι κάτι που πλέον δεν ανιχνεύουμε απλώς, αλλά αρχίζουμε και το ψηλαφούμε. Όντως από χθες απασχολεί την ενημέρωση, και ορθά, η κατάθεση του κ. Ψυχάρη.

Αλλά πριν προχωρήσουμε, ήθελα να σταθώ λίγο, γιατί για πολλά χρόνια ήμουν Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και έχω ασχοληθεί πολύ με το Νόμο Κατσέλη, με ξένισε ιδιαίτερα η αποστροφή του κ. Μηταράκη χθες, όταν εκθέσαμε τον προβληματισμό μας για τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι θέλουν να χαριστούν ή να κουρευτούν τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Όταν είπαμε “καθίστε, εμείς εδώ πέρα κοιτάμε να μπει μία σειρά στα ΜΜΕ και βγαίνει ο Αντιπρόεδρός σας και λέει “ξεχάστε τα δάνεια που πήραμε δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε ή πρέπει ένα μεγάλο μέρος από αυτά να κουρευτούν”, τότε ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι όπως οι Έλληνες πολίτες μπαίνουν στο Νόμο Κατσέλη κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και με τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν μπορεί αυτό να περάσει απαρατήρητο, είναι κάτι παντελώς διαφορετικό και είναι και προσβλητικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τόνισα χθες στην Επιτροπή τις θεμελιώδεις διαφορές, π.χ. τα δύο μεγάλα κόμματα, που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας, όταν ήταν στην προεκλογική περίοδο του 2012 ψήφισαν νόμο για να γίνει η κρατική επιχορήγηση ακατάσχετη. Δηλαδή, ενώ ένα μέρος της επιχορήγησης είχε συνδεθεί με την αποπληρωμή των δανείων τους, βγάλανε ένα νόμο και λένε “ξεχάστε το αυτό, θα είναι ακατάσχετη”. Και ρωτάει, μπορεί ο πολίτης να πει “θα είναι ακατάσχετο το εφάπαξ που παίρνω”; Γιατί οι τράπεζες περιμένουν το εφάπαξ για να πληρωθούν. Μπορεί ο πολίτης να πει “θα βγάλω ένα νόμο για να εξαλείψω την υποθήκη που έχω στην τράπεζα ή θα εξαλείψω την ύπαρξη εγγυητή”; Σε καμία περίπτωση. Συγχωρείστε με που επιμένω, αλλά είναι σημαντικό να το λέμε για να καταλάβουμε, και αυτοί ακόμη οι πολίτες που μπαίνουν στο Νόμο Κατσέλη περνάνε μέσα από το μάτι της βελόνας δικαιοσύνης, ρευστοποιείται όλη περιουσία τους, εκτός από την πρώτη κατοικία, οι εγγυητές δεν απαλλάσσονται και για μία μακρά περίοδο μπαίνουν οι συμπολίτες μας σε μία αυστηρή επιτήρηση, πληρώνουν δόσεις αυτοί και πολλές φορές και οι κληρονόμοι τους. Τις ίδιες συνέπειες έχουν τα πολιτικά κόμματα ή μήπως λάβανε τα δάνεια, τα διασπάθισαν και τώρα δεν θέλουν να δώσουν κανένα λογαριασμό; Τελειώνω αυτό που τόνισα και αυτό που τονίζω και στους καναλάρχες και το είχα διατυπώσει και προς τους διευθυντές των τραπεζών, τι γίνεται με τις εισπρακτικές εταιρίες, γιατί οι συμπολίτες είναι και παντελώς ανυπαίτιοι, γιατί είχαν ένα μισθό 1.500 ή 2.000 ευρώ, τώρα ο μισθός τους πήγε στο 800 με 1.000 ευρώ, πώς να πληρώσουν το δάνειο των 500 ευρώ το μήνα, όταν έχουν μία τετραμελή οικογένεια; Δεν φταίνε γι’ αυτό, παρόλα αυτά οι εισπρακτικές εταιρίες τους έχουν κάνει τη ζωή εφιάλτη και θα δώσουμε μία δυνατή παρουσία σ’ αυτό για να περιορίσουμε τις παράνομες πρακτικές τους. Παρόλο που δεν φταίνε, οι εισπρακτικές εταιρίες τους κάνουν τη ζωή κόλαση. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν τους αρχηγούς ή τους αντιπροέδρους των κομμάτων που βγαίνουν και με θράσος κάνουν δηλώσεις; Τους ενοχλούν; Ή τον κ. Ψυχάρη που με περισσή αναίδεια, θα το πω, και με εξαιρετική οίηση χθες, έλεγε “εμείς χρωστάμε μόνο 300 εκατομμύρια, όταν το σύνολο των δανείων είναι 3,7 δισεκατομμύρια”. Τον παίρνουνε τηλέφωνο να τον ξυπνήσουν και να του πουν “έλα αύριο να μας φέρεις εγγυήσεις, έλα αύριο να μας δώσεις μία μεγάλη δόση”, όπως κάνουν σε όλους τους συμπολίτες μας; Γιατί τα 300 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει ο κ. Ψυχάρης αποτυπώνουν σχεδόν το 10% του συνόλου των δανείων και δεν μπορούσα να καταλάβω και με εκνεύρισε πραγματικά, ή εκτός εάν έδειχνε έτσι, αυτή η άνεση που ήθελε να εκπέμψει.   

Δημοσιογράφος: Κύριε Θεοφύλακτε, νομίζω ότι ένα είναι το βασικό ερώτημα σε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί έχουμε ακούσει και άλλους πλην του κ. Ψυχάρη, τον ακούσαμε χθες, σήμερα είναι ο κ. Αλαφούζος, μαθαίνουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, θα ανοίξει και το θέμα των κομμάτων, μετά το θέμα των ΜΜΕ. Θα βγει κάτι από όλη αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Θα αποδοθούν και ευθύνες πέρα από ξεμπρόστιασμα, το οποίο γίνεται ενώπιον της κοινής γνώμης;   

Θεοφύλακτος: Θα βγει, κύριε Γερδάρη, και μάλιστα σε δύο επίπεδα και ήδη βγαίνει.

Το ένα επίπεδο είναι εάν όντως θα αποδοθούν ευθύνες και τώρα έχουμε μπει σε μία διαδικασία, που είναι η πιο σοβαρή που θα μπορούσε να είναι μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και εμείς θα αποφύγουμε να πούμε ότι καταλήξαμε, θα το κάνουμε στο τέλος, για το τι ευθύνες θα αποδοθούν, για το εάν θα προχωρήσει σε διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Έχουν περάσει πολλά από τα μάτια μας, είναι πρόωρο να το πούμε και δεν θα το κάνουμε, αν και μέρα με τη μέρα βλέπουμε ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο, λοιπόν, αυτό που περιμένουν οι πολίτες μας: Θα πληρώσει κανείς για όλα αυτά που πλέον η χώρα και όλοι οι πολίτες χρωστάνε; Συμπληρώνω στο πρώτο επίπεδο ότι με όλη τη δημοσιότητα που έχει δοθεί και με τη δουλειά που γίνεται, που είναι σοβαρή και σε βάθος στην Εξεταστική Επιτροπή, συγχρόνως μαθαίνουμε ότι ενεργοποιείται και η κίνηση των φακέλων στην ποινική διαδικασία, που πιθανόν για τους χ-ψ λόγους ήταν σε μία κατάσταση καθυστέρησης ή ακόμη και πάγου.

Αλλά και το δεύτερο επίπεδο, αυτό που το λέω και το ξαναλέω και στους συμπολίτες και στους φίλους που με ρωτάνε, ότι η δουλειά που γίνεται στην Εξεταστική Επιτροπή βάζει και ένα τέλος στο από εδώ και πέρα, δηλαδή καταλαβαίνει τη διαπλοκή, καταλαβαίνει τα κατεστημένα συμφέροντα, ότι η δουλειά που κάνανε τέλειωσε, ήταν ως εδώ. Για το έως εδώ, όπως είπαμε, θα ψάξουμε, θα διερευνήσουμε και θα αποδώσουμε ευθύνες, όπως αρμόζει, αλλά πρέπει να γίνει σαφές και νομίζω ότι έχει καταστεί σαφές και με τη δουλειά που κάνουμε ότι τελειώνει εδώ το πάρτυ, θα το πω, και μπαίνει σε σειρά και αυτός ο τομέας της οικονομίας και της χώρας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Θεοφύλακτε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, να σας αποδεσμεύσουμε να επιστρέψετε στην Επιτροπή.

Ήταν ο Γιάννης Θεοφύλακτος, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το Νομό Κοζάνης, τον βγάλαμε από την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία σήμερα ακροάζεται τον κ. Θέμη Αλαφούζο, ιδιοκτήτη της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn