Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

Περίληψη συνέντευξης:

Συνέντευξη στον Αντώνη Μαυρίδη και στην ΕΡΑ Κοζάνης έδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του για την ανάγκη προστασίας των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων και μισθών.

Ο κ. Θεοφύλακτος τόνισε ότι προέκυψε η ανάγκη προστασίας του ακατάσχετου ποσού των αναδρομικά καταβαλλόμενων μισθών και συντάξεων.
Είναι σημαντικό θέμα λόγω του ότι δεν φαίνονται στα συστήματα των τραπεζών πως προκύπτουν τα ποσά άνω των χιλίων (1000) ευρώ και έτσι παρακρατούνται από αυτές όταν υπάρχουν εκρεμότητες με τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και με το δημόσιο.
Τα ποσά αυτά ως επί των πλείστων, είναι χρήματα από μισθούς που καταβάλλονται αναδρομικά π.χ. έχει καθυστερήσει να πληρώσει η ΔΕΗ τον εργολάβο και στην συνέχεια αυτός καθυστερεί να πληρώσει τον εργαζόμενο και του τα καταβάλλει μετά από τρεις η τέσσερις μήνες. Όπως και όταν ένας συνταξιούχος θα κάνει αίτηση για την σύνταξη του που άμα έχει να λάβει σύνταξη από δύο ταμεία μπορεί να περάσουν και δέκα και παραπάνω μήνες. Αυτό βεβαίως έχει ως αποτέλεσμα τον δανεισμό του από τον οικογενειακό του κύκλο η από μαγαζιά της γειτονιάς του.
Έτσι προκύπτει ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν αυτά τα χρήματα τα οποία είναι χρήματα για να ζήσει κι αυτό γιατί η σύνταξη και ο μισθός είναι ακατάσχετα σύμφωνα με τον ΚΠολΔ και τον ΚΕΔΕ.
Έτσι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση να φαίνεται στα συστήματα της τράπεζας ότι τα χρήματα αυτά προκύπτουν από μισθούς ή συντάξεις.
Είναι θετικό ότι ο υφυπουργός, κ. Πετρόπουλος, δεσμεύτηκε στην Βουλή ότι το θέμα θα ρυθμιστεί σύντομα.
Πρέπει να φανεί ότι υπάρχουν αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη, γι αυτό όταν εάν συνέβη παρακράτηση χρημάτων από μισθούς και συντάξεις από τις τράπεζες να παραπονιούνται σ΄αυτές να το αναφέρουν στον Τραπεζικό Μεσολαβητή, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. κτλ, δηλ. να το κυνηγούν να μην το αφήνουν.
Για τις μελλοντικές περιπτώσεις πιστεύω ότι με αφορμή την ερώτησή μου το ζήτημα θα λυθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μέχρι τέλους του έτους θα λειτουργήσει στην Κοζάνη Κέντρο ενημερώσεις Δανειοληπτών με δύο εργαζόμενους αποσπασμένους και δύο με σύμβαση έργου, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, τόσο απαραίτητο για τον δανειολήπτη.


 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn