Γιάννης Θεοφύλακτος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Δικηγορικό γραφείο

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΔΑΒΑΝΗ. ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ:

- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, διαπραγματευόμαστε για τα συμφέροντα των πολλών, καλό είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση έως 20 Φεβρουαρίου.

- ΔΙΟΔΙΑ: Είμαι αντίθετος στην χωροθέτηση νέων διοδίων και συντάσσομαι με την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

- ΒΕΛΒΕΝΤΟ: Υπάρχει από τον Υπουργό Εσωτερικών συγκεκριμένη στόχευση που θα ανοίξει συγκεκριμένα θέματα και θεσμικά και χωροταξικά, αλλά όλα περιορισμένα δηλ. από ότι φάνηκε από την συνάντηση των τεσσάρων Βουλευτών και των εκπροσώπων των Θεσμικών της κοινωνίας του Βελβεντού, θα ανοίξει ο Καλλικράτης αλλά σε περιορισμένο βαθμό όχι σε όλα τα ζητήματα. Είναι πρόωρο να πούμε δηλ. ότι ανοίγει το χωροταξικό έτσι γενικά.

- ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ: 120 Γραφεία και 30 Κέντρα Ενημέρωσης Δανειλοηπτών θα δημιουργηθούν στην Χώρα που θα υποστηρίζουν τους έλληνες δανειολήπτες. Αρκετά Γραφεία θα δημιουργηθούν στη Δ. Μακεδονία και Ένα Κέντρο στην Κοζάνη. Παρακολουθώ το θέμα στενά και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ: Κακουργηματικές πράξεις εντόπισε το Πόρισμά μας. Η Ν.Δ. Και το ΠΑΣΟΚ γιατί αρνούνται ότι υπήρξε διαπλοκή; Απλούστατα, γιατί ήταν μέρος της.

 

Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΔΑΒΑΝΗ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανεβεί καθώς υπάρχει απαίτηση για εκλογές και βέβαια υπάρχουν πολλά επί μέρους ζητήματα που αφορούν ειδικά τώρα την αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής. Ένα σχόλιό σας σχετικά θα ήθελα καταρχήν με την απαίτηση όλης της αντιπολίτευσης για εκλογές. Είναι έτσι τα πράγματα όπως τα χαρακτηρίζουν; Είναι η χώρα σε κατήφορο; Έχουμε προβλήματα ακόμα διαρθρωτικά; Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Το αντίθετο, το αντίθετο συμβαίνει η χώρα βρίσκεται σε ανήφορο, η οικονομία έχει σταθερή βελτίωση, έχουμε μια καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά αυτό γίνεται γιατί σκεφτόμαστε, βασανιζόμαστε και προβληματιζόμαστε για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Δεν τα κλείνουμε όπως όπως. Το παζαρεύουμε το διαπραγματευόμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Τα περισσότερα κομμάτια της διαπραγμάτευσης της αξιολόγησης έχουν κλείσει. Μένουν κάποια σημαντικά, έχουμε κάποιες ακραίες απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορούμε να πούμε ναι τις δεχόμαστε άρον-άρον. Η αντιπολίτευση η Ν.Δ από την άλλη λέει υπογράψτε τώρα όπως-όπως ότι σας δίνουν και από την άλλη λένε αν τα υπογράψετε κακώς θα τα υπογράψετε, δεν ξέρουν τι λένε. Γι’ αυτό η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ξεκαθαρίζουμε τους λογαριασμούς μας με το σάπιο παρελθόν και χτίζουμε ένα καινούριο παρόν και μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά βέβαια τα στοιχεία θέλει ο απλός πολίτης κ. θεοφύλακτε να τα δει και έτσι από αρμόδιες Υπηρεσίες όπως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ίσως και από τη Eurostatγια να μπορέσει πραγματικά να πειστεί. Το 1,8%π.χ. της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπάς προ ολίγων ημερών εδώ στην περιοχή μας.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, το πλεόνασμα του 2016, οι προβλέψεις για το 2017 από όλους τους Διεθνείς Οίκους είναι θετικές. Εγώ θα το πάω ακόμα παραπέρα εκεί που πονάει. Οι δείκτες, οι αριθμοί άρχισαν σιγά - σιγά να σταθεροποιούνται αλλά σταθερά και να ευημερούν. Ο πολίτης θα το νιώσει στην τσέπη του όταν θα έρθει τότε θα μιλήσουμε, αυτό θέλει λίγο χρόνο γι αυτό και οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν. Δεν συμφέρουν πρώτα τη χώρα, αλλά ούτε την αντιπολίτευση συμφέρουν ας φωνάζουν. Έτσι τώρα φωνάζουν για να φωνάζουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μας και στη χώρα, ούτε τους θεσμούς τους Ευρωπαϊκούς τους συμφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το ρωτώ αυτό κ. Θεοφύλακτε γιατί…

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε πάλι κ. Δαβάνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μέσα και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει φαίνεται τουλάχιστον από κάποια δημοσιεύματα λίγο γκρίνια γύρω απ αυτά τα θέματα τα αναπτυξιακά ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω. Ότι πρέπει να τεθούν σε στέρεες βάσεις. Εσείς συμφωνείτε; Διαφωνείτε με αυτή την γκρίνια ότι δεν πάνε τόσο γρήγορα τα πράγματα; Είπατε βέβαια πριν ότι εμείς χτίζουμε σταθερά.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Χτίζουμε σταθερά πρέπει να πάνε πιο γρήγορα τα πράγματα πρέπει δηλαδή και το ΕΣΠΑ και τα έργα τα μεγάλα, και στην καθημερινότητα του πολίτη στο καθετί πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς. Μας κόβει λίγο αρκετά δηλαδή μας φρενάρει η διαδικασία της αξιολόγησης που από τον Νοέμβριο και μετά είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Αυτό φρενάρει την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Χώρα. Γι αυτό λέμε να τελειώσουμε νωρίς για να δούμε λίγο την αναπτυξιακή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σύντομα μπορεί να τελειώσει αυτή η αξιολόγηση; Τι εκτιμάτε εσείς;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα ήταν καλά ως τις 20 φλεβάρη να έχουν κλείσει τα σημαντικά θέματα και να κοιτάξουμε το μέλλον όπως λέγαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Αλλά δε θα το κάνουμε με κάθε θυσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, δεν δίνετε λευκή επιταγή μας λέτε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Έτσι ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να διαπραγματευτείτε, γιατί πρέπει να έρθω τώρα στα Δυτικομακεδονικά, στα της περιοχής μας γιατί φαίνεται ότι πριν από το 2014 ο κ. Χρυσοχοϊδης ίσως υπέγραψε με λευκή επιταγή τα θέματα των διοδίων και κυρίως των διοδίων εκεί στον Αλιάκμονα για τον οποίο χώρο τώρα και για τα διόδια έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία. Πώς βλέπεται εσείς αυτό το θέμα και πώς μπορεί να φρενάρει ενδεχομένως; Γιατί τώρα να δημιουργηθούν τρία, τέσσερα ή πέντε διόδια σε μια ακριτική περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία νομίζω αν μη τι άλλο είναι και εξαιρετικά άδικο.

ΒΟΥΛΕΤΗΣ: Με βρίσκει αντίθετο πραγματικά αυτός ο σχεδιασμός, αυτή η απόφαση που όντως πολύ σωστά είπατε υπογράφτηκε το 2014 από τον κ. Χρυσοχοϊδη είναι σε τροχιά υλοποίησης αυτή η απόφαση και είναι μια αρνητική εξέλιξη που την αντιμετωπίσαμε και στην βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη πριν τα Χριστούγεννα και είμαστε σε διαβούλευση στο να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτών των ημερών και με βρίσκει και μένα απόλυτο σύμφωνο και περιμένω να γίνει και η επαφή όπως επιτάσσει και η απόφαση του Περ/κού Συμβουλίου με τον Περιφερειάρχη, με όλους τους Βουλευτές ώστε ενωμένοι να αντιταχθούμε σε αυτή τη λογική γιατί πραγματικά είναι προφανές κατ’ αρχήν ότι μας αδικεί σαν Περιφέρεια, σε σχέση με τους δείκτες οικονομίας, ανεργίας, αλλά ακόμα και τους χιλιομετρικούς. Περιμένω με ενδιαφέρον και τη μελέτη που έχει παραγγείλει το Περ/κο Συμβούλιο από το ΤΕΕ ώστε να δούμε αν είναι πραγματικά δίκαιη αυτή η απόφαση ή αν οδηγεί στον περαιτέρω μαρασμό μια ήδη προβληματική περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ανακοπεί αυτή η απόφαση; Μπορεί να σταματήσει η διαδικασία των προσκλήσεων και των προκηρύξεων δεδομένου ότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ναι γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε τη δυνατότητα να τα πούμε έτσι με το όνομά τους; Έχετε τη δυνατότητα ως κυβέρνηση να το κάνετε;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Γι’ αυτό είναι δύσκολο να ανακοπεί, είναι υποχρέωση ήδη υπογεγραμμένη από το 2014 θα πρέπει στην διαπραγμάτευση που γίνεται γι’ αυτό λέμε καθυστερεί κ. Δαβάνη, μπαίνουν καινούργια ζητήματα, μπαίνουν και από τους Δανειστές καινούργια ζητήματα που είναι πολλές φορές ακραία παράλογες απαιτήσεις, μπαίνουν λογικά ζητήματα όπως το θέμα των διοδίων από μας που πάντα όταν θέτουμε ένα ζήτημα το κάνουμε με αντιπροτάσεις και με μελέτες και στοιχειοθετημένα έτσι φτάνουμε στο να μιλάμε για τη καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης. Πάντως θα γίνει προσπάθεια και συντονισμένα από όλους τους εκπροσώπους τους Πολιτικούς της περιοχής ώστε να ανακοπεί αυτή η απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα υπάρχει ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται ότι κατά εκτιμήσεις πολλών θεωρούν ότι υπάρχει μια καθυστέρηση όσον αφορά την βελτίωση επιτρέψτε μου τον Καλλικράτη με την άρση κάποιων αδικιών που συντελέστηκαν ανά τη Χώρα με διάφορους δήμους. Εσείς τώρα είχατε, συμμετείχατε στη συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών του κ. Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους του Βελβεντού. Τι συζητήθηκε εκεί; Και ποια είναι η προοπτική; Πώς το βλέπει το Υπουργείο και πως το βλέπετε εσείς σαν Βουλευτές οι οποίοι έχετε ασχοληθεί θαρρώ εκτεταμένα με το ζήτημα; Είχατε πολλαπλές συναντήσεις με την περιοχή του Βελβεντού.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Έτσι ακριβώς κ. Δαβάνη να σας πω το παρακολουθώ το θέμα ήδη από τότε που δημιουργήθηκε γιατί ήμουν και ο Νομικός Σύμβουλος και της ΜΚΟ της κοινωνίας πολιτών του Βελβεντού το ξέρω εν τη γενέσει του το θέμα πως ξεκίνησε, πως συνεχίστηκε και που βρίσκεται σήμερα. Καταρχήν δεν είναι κάτι καινούργιο ότι οι εκπρόσωποι του Βελβεντού συναντούν τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Υπουργό.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Είναι ο τρίτος της Κυβέρνησης της δικιάς μας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή μετά τον κ. Βούτση και τον κ. Κουρουμπλή που κάνανε συναντήσεις πάλι με όλους τους Βουλευτές. Είναι η τρίτη φορά που συναντάμε του Υπουργό Εσωτερικών και πριν και με την παλιά Κυβέρνηση είχαν συναντήσει όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών από την ίδρυση του Καλλικράτη και μετά. Το αίτημα της κοινωνίας του Βελβεντού είναι πάγιο και αυξάνεται αντί να μειώνεται δηλαδή όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνεται και ιδίως με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διοίκηση και στη συμβίωση του δήμου Σερβίων – Βελβεντού χωρίς να υπάρχει κάποια έχθρα μεταξύ των δυο λαών ας πούμε, των κατοίκων των δυο περιοχών αλλά έχουν αποδεχθεί οι πάντες ότι είναι μια κατάσταση που όταν ανοίξει το χωροταξικό έστω και όπως θα ανοίξει, αν θα είναι δηλαδή, μπορεί να ανοίξει και περιορισμένο, ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του σημερινού το ξέρετε αυτό το επαναλαμβάνω και εγώ για να ακουστεί ότι θα είναι υπέρ του διαχωρισμού του δήμου Βελβεντού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ο δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού τις τελευταίες μέρες εδώ μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, εδώ με τον ομιλών και με τον συνάδελφο τον Αντώνη Μαυρίδη, είπε πως οι Σύμβουλοι του Βελβεντού προκαλούν αναταραχή στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτως ώστε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να πάνε στο Υπουργείο Εσωτερικών και να πούνε τα επιχειρήματά τους.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ναι τώρα το βλέπω λίγο πιο μακροπρόθεσμα ας πούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος ερίζει.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ναι τώρα να πάω λίγο πιο πίσω. Να πω ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι εκλεγμένοι με τον νυν Δήμαρχο κάποτε ήταν και σε διαφωνία με την κοινωνία, με την απόφαση της κοινωνίας του Βελβεντού να μην συμμετάσχει στις εκλογές. Οι μισοί συμμετείχαν ,οι μισοί δε συμμετείχαν αυτό πέρασε όπως φαίνεται και βλέποντας και τις δυσλειτουργίες τις σημερινές έχουμε μια ομοφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα υπάρχει κάποια κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών κ. Θεοφύλακτε σε αυτό το θέμα θα δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίγει το κεφάλαιο των μικροαλλαγών που έχει αναγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: κ. Δαβάνη ήταν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αλλάξει ο Καλλικράτης γιατί περισσότερο δημιούργησε πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπάθησε να επιλύσει και στο θεσμικό τοπίο και στο χωροταξικό. Ως τώρα από τους δυο πρώτους Υπουργούς ενώ έγιναν διαβουλεύσεις, έγιναν συζητήσεις και στα δυο ζητήματα και στο θεσμικό και στο χωροταξικό δεν προχώρησε κάτι τόσο ουσιαστικό και υπάρχουν και συγκεκριμένοι πολιτικοί και ιστορικοί λόγοι δηλ. του κ. Βούτση διακόπηκε σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ο κ. Κουρουμπλής ασχολήθηκε και με άλλα ζητήματα και με αυτό, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη στόχευση του νυν Υπουργού του Πάνου Σκουρλέτη γνώριμου στην περιοχή μας λόγω της θητείας του στο Υπουργείο Ενέργειας, μια συγκεκριμένη στόχευση που θα ανοίξει συγκεκριμένα θέματα και θεσμικά και χωροταξικά, αλλά όλα περιορισμένα δηλ. από ότι φάνηκε από την συνάντηση των τεσσάρων Βουλευτών και των εκπροσώπων των Θεσμικών της κοινωνίας του Βελβεντού, θα ανοίξει ο Καλλικράτης αλλά σε περιορισμένο βαθμό όχι σε όλα τα ζητήματα. Είναι πρόωρο να πούμε δηλ. ότι ανοίγει το χωροταξικό έτσι γενικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα φανεί τώρα γιατί βρίσκεται και στη διαδικασία που η Επιτροπή η αρμόδια που της έχει ανατεθεί από το Υπουργείο να προτείνει για τις αλλαγές του Καλλικράτη, θα ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον επόμενο μήνα δηλ. ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ας περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις της Επιτροπής και μετά θα δούμε τις εξαγγελίες και του ίδιου του Υπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του ίδιου του Υπουργού μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Πάντως μπαίνουμε σε συγκεκριμένες ράγες πλέον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, πάντως δεν ξέρω αν δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός όταν θα ανοίξει ο Καλλικράτης ότι το Βελβεντό θα συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές τις μικροαλλαγές. Είπατε ότι θα είναι και θέμα της Επιτροπής το να μας δώσει τα πορίσματά της και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Είναι και θέμα της Επιτροπής είπε ο Υπουργός. Πάντως είδαμε με θετικό μάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Mε θετικό.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Την παρουσία γιατί δείξαμε την ομοφωνία όλων των Βουλευτών μεταφέραμε και τη θετική γνώμη του Περιφερειάρχη της κοινωνίας του Βελβεντού. Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου όποτε, όταν θα τεθούν η πρόταση της Επιτροπής και η πρόταση του Υπουργείου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα είναι μέσα σίγουρα, μέσα σε αυτά που θα συζητηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Έχουμε φροντίσει γι αυτό και έχει επιτευχθεί τουλάχιστον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα επειδή είπατε ότι πριν, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία πιάνουμε αυτή την κουβέντα και επειδή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη αυτό το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης το οποίο άνοιξε με την εφαρμογή προχθές, υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια για τα οποία εσείς είστε καλός γνώστης. Και βέβαια έρχεται τώρα Μάρτιο ή Απρίλιο η δημιουργία και στην περιοχή μας εδώ στην Κοζάνη, αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία σε βάθος χρόνου 2-3 μηνών αυτών των γραφείων υποστήριξης των δανειοληπτών. Τι ακριβώς θα γίνει εκεί; Ποιο είναι τώρα το αποκρυσταλλωμένο θα ‘λεγε κανείς πλαίσιο λειτουργίας τους;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Λοιπόν κ. Δαβάνη είναι και η ευκαιρία να τα διακρίνουμε, να τα ξεχωρίσουμε. Άμεση θα είναι η λειτουργία, των όπως το είπατε πολύ σωστά, των Γραφείων Ενημέρωσης των Δανειοληπτών τα, οποία θα λειτουργήσουν 120 σε ολόκληρη τη Χώρα. Θα είναι και πιο ελαφριάς μορφής να το πω, πιο εύκολη λειτουργία, θα δίνουν γενικές συμβουλές, έντυπα στους δανειολήπτες. Θα έχουμε πολλά σε όλη τη Χώρα, ας πούμε χοντρικά δυο σε κάθε νομό παραπάνω και θα λειτουργούν μόνο με αποσπασμένους υπαλλήλους, στους οποίους βέβαια θα γίνουν σεμινάρια. Είμαι πραγματικά, το παρακολουθώ το θέμα από κοντά και είμαι σε επαφή ή με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ειδικού Χρέους τον κ Κουρμούση. Ήδη από τότε που τοποθετήθηκε από τον κ. Σταθάκη που ήταν αρμόδιος Υπουργός τώρα μετά τους πρώτους μήνες θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Ενημέρωσης Δανειοληπτών θα μετεξελιχθούν 30 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα, ένα εκ οποίο θα είναι στην Κοζάνη και θα καλύπτει όλη τη Δυτική Μακεδονία σε Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών. Ποια θα είναι η διαφορά τους; Αυτό αφορά την περιοχή μας ότι τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών πλέον θα συνεργάζονται με εξειδικευμένους Επιστήμονες Οικονομολόγους και Νομικούς θα δίνουν πλέον εξειδικευμένους και κατά οικογένεια κατά φυσικό πρόσωπο, κατά δανειολήπτη δηλ. συμβουλές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δηλ. η δουλειά που προσπάθησε να κάνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και το ΚΕΠΚΑ εδώ στην περιοχή.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ακριβώς και επειδή είχα την τιμή να προεδρεύσω στα χρόνια της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν και Πρόεδρος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Γι αυτό έχω πει και στον Ειδικό Γραμματέα ότι έχω και προσωπικά την εμπειρία να πω ας πούμε πρέπει να κινηθεί ένα τέτοιο γραφείο, ένα τέτοιο κέντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούσατε για τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών, Μας είπατε ότι εκεί θα υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, οικονομολόγοι και δικηγόροι, οι οποίοι θα προσφέρουν τις γνώσεις τους στους δανειολήπτες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Ναι, θα μετεξελιχθούν λοιπόν τα γραφεία ενημέρωσης σε Κέντρα Ενημέρωσης και θα καλύπτουν πραγματικά στην περιοχή μας ας πούμε αυτό που έκανε και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Βέβαια δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι Ενώσεις Καταναλωτών ίσα-ίσα αναδεικνύονται περισσότερο, γιατί θα έρθουν σε συνεργασία με αυτά τα γραφεία, με αυτά τα Κέντρα Ενημέρωσης τα οποία θα έχουν και την κρατική στήριξη και σε συνεργασία με αυτά τα γραφεία, με αυτά τα Κέντρα Ενημέρωσης τα οποία θα έχουν και την κρατική στήριξη και σε συνεργασία θα είναι η γραμμή άμυνας των Δανειοληπτών για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα αυτά τα 120 γραφεία που θα δημιουργηθούν αρχικά στη συνέχεια θα καταργηθούν ή θα παραμείνουν και θα εξειδικευτούν όπως είπατε στα Κέντρα Ενημέρωσης; Έτσι για να ξεκαθαρίζουμε λίγο το θέμα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα παραμείνουν, θα παραμείνουν τα γραφεία θα είναι περισσότερο όπως τα ΚΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα έχουν έντυπα, θα δίνουν γενικές πληροφορίες, αλλά αυτά που θα χουν πιο μεγάλο δυναμισμό και θα κάνουν πάνω κάτω πολύ σωστά το είπατε τη δουλειά που είχε το ΚΕΠΚΑ στην περιοχή μας θα είναι τα Κέντρα Ενημέρωσης, τα οποία πραγματικά πρέπει να υπάρξουν και το λέω αυτό κ. Δαβάνη γιατί ο Έλληνας Δανειολήπτης σήμερα δέχεται μια καταιγίδα παραπληροφόρησης κυρίως από το διαδίκτυο από τα κανάλια και από τα Μέσα Ενημέρωσης, που τελικά καταλήγει στην παραπληροφόρηση και στο να μη ξέρει τι του γίνεται πραγματικά τι θέλει. Θέλει να έχει εξειδικευμένη πληροφόρηση γιατί έχουμε από τη μια το νόμο Κατσέλη που έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές. Εξακολουθεί να ισχύει όμως παρά τα όσα λένε ότι καταργήθηκε κλπ. Από την άλλη έχουμε το νόμο για τα επιχειρηματικά δάνεια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα κλείσει τώρα με την δεύτερη αξιολόγηση, έχουμε τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Έτσι πρέπει αυτά να τα βάλει σε ξεχωριστά κουτάκια ο κάθε δανειολήπτης να ξέρει τι τον αφορά τι από αυτά που ακούει αφορά τη δική του περίπτωση, τη δική του οικογένεια ή τη δική του επιχείρηση για να ξέρει τι πρέπει να κάνει, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και ποια τα δικαιώματά του και όταν πάει στην τράπεζα να πάει να ξέρει πώς να φερθεί έτσι ώστε πράγματα να βελτιωθούν και εγώ τον ίδιο, τα πράγματα να βελτιωθούν και να σταθεροποιηθούν, αλλά και η Τράπεζα να ξέρει τι θα πάρει από τον καθένα, γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας. Πώς θα δώσουν καινούργια δάνεια δηλ. οι τράπεζες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Τράπεζες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσει ποια δάνεια θα τα διαγράψει, δεν πρόκειται να πάρει τίποτα ή να ασχοληθεί με τις περιουσίες αν πρέπει να ασχοληθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Και ποια θα εισπράξει, τι θα εισπράξει για να προχωρήσει, να βάλουμε όπως λέμε και γενικά για την ανάπτυξη της χώρας. Να δούμε με τα παλιά να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα τώρα η ασφαλής ενημέρωση προφανώς θα προέρχεται απ’ αυτά τα γραφεία. Ένα τελευταίο σχόλιο έχουμε μόλις 2 λεπτά κ. Θεοφύλακτε γιατί θα πρέπει να πάμε σε δελτίο ειδήσεων στην Αθήνα. Ένα τελευταίο σχόλιο, όσο αφορά το πόρισμα της Επιτροπής για τη Διαπλοκή, εκεί με τις Τράπεζες που εσείς συμμετείχατε, συζητήθηκε το όλο θέμα στη Βουλή σε υψηλούς τόνους. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Ποια είναι τα επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσει η Κυβέρνηση τώρα για να πάμε και στο μέρος της Δικαιοσύνης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: κ. Δαβάνη στο πόρισμα καταγράφονται κακουργηματικές πράξεις, ποινικές Τραπεζιτών και Μιντιαρχών, γι’ αυτό και μάλιστα σας το λέω, μετά από δική μου πρόταση, ψηφίστηκε να καταθέσουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο το πόρισμα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπότε το επόμενο βήμα είναι να δούμε τις κινήσεις της Δικαιοσύνης θα δει η Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου πως θα κινηθεί σε βάρος αυτών που τόσο συγκεκριμένα καταγράφουμε στο χιλίων σελίδων συνολικά πόρισμα της Επιτροπής που ήδη είναι δημοσιευμένο σε βάρος Μιντιαρχών και Τραπεζιτών. Τώρα για ποινικές ευθύνες Πολιτικών Προσώπων, θα φανεί στην πορεία και από μέρος της Δικαιοσύνης, αν θα προκύψουν εξατομικευμένες. Πάντως έχουν προκύψει τεράστιες ευθύνες του Παλιού Πολιτικού Συστήματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι συμμετείχαν και συγκάλυπταν αυτό το τρίγωνο της Διαπλοκής με ξένα λεφτά, με τα λεφτά του Ελληνικού Λαού και το τραγικό για μένα που συμμετείχα 9 μήνες μέρα με τη μέρα σε αυτή την Επιτροπή το τραγικό για μένα είναι, ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε σήμερα δηλ. πώς θα πούμε να διαγράψουμε το παρελθόν όταν η ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή; Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να την ξαναφέρουνε, θέλουν οι Τράπεζες να ξανακάνουν πάρτι με τα λεφτά του φορολογούμενου τελικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Γιατί όταν δεν την καταδεικνύουν και δεν την αναγνωρίζουν, δεν την καταδικάζουν τελικά θέλουν να την ξαναφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα να δούμε πως θα το ανακόψουμε αυτό το ζήτημα γενικώς με τη διαπλοκή κ. Θεοφύλακτε. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα πολύ αναλυτικά και σημαντικά που μας είπατε για πολλά θέματα που ανοίξαμε και ελπίζουμε πολύ σύντομα πάλι να μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα της επικαιρότητας σε επίπεδο και κοινοβουλίου.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Θα ‘ναι χαρά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πολύ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Καλημέρα.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn