Γιάννης Θεοφύλακτος

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

του Γιάννη Θεοφύλακτου

Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Δικηγόρου παρ' αρείω πάγω

"Οι Γερμανοί ήρθανε και κάψανε το Σκαλοχώρι στο Βόιο. Οι άντρες και τα γυναικόπαιδα είχαμε εγκαίρως φύγει στο βουνό και όταν γυρίσαμε είδαμε τα σπίτια μας καμμένα. Έξω από το σπίτι ήταν νεκρός ο πατέρας μου που έμεινε στο χωριό, καθώς είπε 'εγώ είμαι γέρος, σίγουρα δεν θα με πειράξουν'. Όμως τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί”. Ανεξίτηλες οι μνήμες από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου (μια από τις 'γυναίκες της Πίνδου') για τα εγκλήματα των Γερμανών. Κάθε οικογένεια, κάθε χωριό στο Ν. Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία και όλη την Ελλάδα, έχει δυστυχώς τέτοια βιώματα.

Η υπερψήφιση από την Ελληνική Βουλή στις 17-4-19 του πορίσματος της Επιτροπής για τις πολεμικές οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δικαίωση της χώρας μας, αλλά και της περιοχής μας (Ν. Κοζάνης και Δυτ. Μακεδονίας) για τις βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Οι ελληνικές απαιτήσεις είναι εξαρχής βασικός στόχος και δέσμευση της Κυβέρνησης μας απέναντι στην κοινωνία. Οι απαιτήσεις μας προς τη Γερμανία κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Διεκδικούμε πολεμικές αποζημιώσεις:

1. για τις υλικές ζημιές και τις καταστροφές των υποδομών,

2. για τα θύματα και τους συγγενείς τους,

3. αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και

4. επιστροφή των κλεμμένων εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων.

Πέραν του οικονομικού οφέλους η επιτυχής διεκδίκηση των αποζημιώσεων θα αποτελέσει ηθική δικαίωση για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ειδικότερα για τους κατοίκους του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Δυστυχώς η περιοχή μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά μεταξύ των περιοχών που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στους Ναζί και στους συνεργάτες τους:

Το ολοκαύτωμα των Σερβίων με τις εκατοντάδες νεκρών και την καταστροφή της πόλης, δεν είναι το μόνο παράδειγμα της περιοχής μας, όπου μαζί με τις αθώες ζωές χάθηκαν υψηλής ιστορικής σημασίας βυζαντινά μνημεία και κειμήλια. Η σφαγή των αμάχων στους Πύργους Εορδαίας ξεκλήρισε το μισό χωριό. Εκεί εκτελέστηκαν 327 κάτοικοι, ανάμεσα τους μικρά παιδιά και το χωριό καταστράφηκε, μάλιστα μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, εκείνο των Πύργων Εορδαίας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.

Το Μεσόβουνο κάηκε δύο φορές, την τελευταία ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις και 165 άνδρες ηλικίας από 16 έως 69 ετώνεκτελέστηκαν. Την ίδια περίοδο Γερμανοί και Ιταλοί είχαν σκοτώσει δεκάδες αμάχων στην Ερμακιά και στην Ποντοκώμη.Τραγικοί οι αριθμοί και στην Κλεισούρα όπου εκτελέστηκαν 270 κάτοικοι. Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς και στις πόλεις αφού εκτελέσεις και καταστροφές έλαβαν χώρα στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα και σε πολλά χωριά, όπου πέραν των υλικών καταστροφών από τους βομβαρδισμούς εκτελέστηκαν, με διάφορες αφορμές, εκατοντάδες αθώοι κάτοικοι μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή τη φρίκη της οποίας η ανάμνηση είναι ακόμη ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων. Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του αδικοχαμένους νεκρούς. Γυναίκες της περιοχής σε δύσκολες συνθήκες μεγάλωσαν μόνες τους τα ορφανά τους παιδιά, οικογένειες ξεκληρίστηκαν και ο πληθυσμός βυθίστηκε στη θλίψη.

Η συστηματική εργασία και η μεθοδική έρευνα της αρμόδιας Επιτροπής με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που έθεσε το ζήτημα μέσα στο Βερολίνο) αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Η χώρα μας πλέον διεκδικεί τις αποζημιώσεις επίσημα, ενώ παράλληλα τεκμηριώνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου τόσο ότι δεν παραιτήθηκε ουδέποτε από τις αξιώσεις της απέναντι στη Γερμανία όσο και πως ανάλογες απαιτήσεις δεν παραγράφονται, όπως στο παρελθόν υποστήριξε η γερμανική πλευρά.

Με την υπερψήφιση του πορίσματος της Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, λαμβάνει χώρα η εδραίωση και η αποτίμηση των απαιτήσεων των γερμανικών οφειλών προς την χώρα μας με τον πλέον επίσημο τρόπο. Όπως αποφάνθηκε ήδη η ειδική επιτροπή του λογιστηρίου του κράτους το ποσό που διεκδικεί η Ελλάδα για την αποκατάσταση του κράτους καθώς και των υπηκόων του ανέρχεται στα 269 δισεκατομμύρια 547 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ιστορική στιγμή της υπερψήφισης των απαιτήσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος με στόχο την δίκαιη συμπόρευσή μας με τη Γερμανία στο κοινό μας σπίτι που είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει το έργο της με αξιοπιστία και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στην ιστορία χωρίς να εξαργυρώνει την ηθική και την ιστορία με κομματική ιδιοτέλεια αλλά στοχεύοντας μόνο στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των πληγέντων μας. Αυτή εξάλλου είναι η μόνη αξιοπρεπής στάση και μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπως πράξαμε ως τώρα καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας.

του Γιάννη Θεοφύλακτου

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη συνέργεια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και οδεύει σύντομα προς την ψήφισή του, επιχειρώντας μία πραγματική τομή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτ. Μακεδονία.

Με το παρόν επιθυμώ να συμβάλλω στον διάλογο για την ονομασία του νέου ενιαίου φορέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σεβασμό στις απόψεις που έχουν ήδη ακουστεί.

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να μείνουμε στο “Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας”. Σκέτο.

Με το μελάνι της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην έχει στεγνώσει ακόμη, πιστεύω ότι θα ήταν εθνικά επιζήμιο να “νοθεύσουμε” την γεωγραφική ονομασία “Δυτικής Μακεδονίας”, ακόμη και με πολύ σημαντικά ονόματα – προσωπικότητες που ανά τους αιώνες πέρασαν ή με τον τρόπο τους σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής ('Ευγένιος Βούλγαρης', 'Ρήγας Φεραίος', 'Παύλος Μελάς', 'Πτολεμαίος' κτλ).

Ονόματα που ήδη ακούστηκαν στη δημόσια σφαίρα, απολύτως σεβαστά.

Όχι όμως τώρα.

Γιατί ανεξαρτήτως εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά οι βόρειοι γείτονές μας δεν ονομάζονται 'Μακεδονία' (σκέτο) από το σύνολο του κόσμου.

Συνεπώς, ορθό πιστεύω πως είναι, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της Συμφωνίας και ιδιαίτερα όσο θα λειτουργούν οι Επιτροπές για τα σήματα, να διατηρήσουμε τα 'ορόσημα' της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είναι άλλα από: α) την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και β) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Τα πτυχία που θα εκδίδουν τα (πολύ σημαντικά) Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, πρέπει να αναγράφουν το 'Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα' (University of Western Macedonia, Greece), χωρίς κάποιον άλλον προσδιορισμό ή ονομασία που να αποδυναμώνει τον ξεκάθαρο αυτό συσχετισμό.

Το χθεσινό ταξίδι του Πρωθυπουργού με 10 Υπουργούς και πολυμελή αντιπροσωπεία (άνω των 140) σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανοίγει πολλούς δρόμους που αφορούν την Ενέργεια, τις Μεταφορές και, κυρίως, τον έλεγχο του εναέριου χώρου των γειτόνων μας -αντί των Τούρκων. Καθώς και τη διεύρυνση της -ήδη επιτυχούς- δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατηρήσουμε -ιδιαίτερα στην 'ευαίσθητη' πρώτη περίοδο εφαρμογής της Συμφωνίας- τις ονομασίες/ορόσημα της περιοχής μας.

 

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης

Δικηγόρος παρ' αρείω πάγω

[σσ: η φωτογραφία είναι του Σωκράτη Μουτίδη]

Του Γιάννη Θεοφύλακτου,

Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ),

δικηγόρου παρ' αρείω πάγω.

Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πλέον οδεύει ταχύτατα προς ολοκλήρωση. Το σχέδιο νόμου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας τέθηκε ήδη προς διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα. Μετά από χρόνια ανησυχίας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτών του Ν. Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας και αδιαφορίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε την απαξίωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την μεγέθυνση και την ισχυροποίησή τους, έχοντας σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών του νέου ιδρύματος. Η ποιότητα των οποίων το καθιστούν βιώσιμο και ανταγωνιστικό: έτσι θα καταλήξουμε τελικά και στην στήριξη της περιοχής και της τοπικής οικονομίας.

Εξάλλου, εξαρχής, ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να κρατήσουμε τα υφιστάμενα Tμήματα και τους φοιτητές -κάτι που όχι μόνο καταφέραμε αλλά αυξήσαμε τα νέα Tμήματα σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας- αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε νέα ανταγωνιστικά Τμήματα που θα αποτελούν επιλογές των φοιτητών και όχι δευτερεύουσες λύσεις ανάγκης, κάτι που πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα. Και το καταφέρνουμε. Φοιτητές δεν είναι οι 'εισακτέοι' (θα αυξηθούν και αυτοί!), αλλά αυτοί που πραγματικά διαμένουν στις πόλεις και παρακολουθούν τα μαθήματα -και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει στην Κοζάνη και τη Δ. Μακεδονία.

Στο Νομό Κοζάνης πλέον με την ολοκλήρωση μιας μακράς συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, δημιουργούνται δύο πολύ ισχυρές δομές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

Στην Κοζάνη ένα δυνατό νέο Πολυτεχνείο με πέντε (5) Τμήματα

και μια ισχυρή Οικονομική Σχολή με τέσσερα (4) Τμήματα.

Ήδη με τα εννέα (9) Τμήματα με τα οποία εισάγεται το νομοσχέδιο για διαβούλευση έχουμε θεαματική αύξηση του αριθμού των εισακτέων, περίπου κατά 350, ενώ εάν υπολογιστεί ότι έχουμε 3 νέα Πολυτεχνικά Τμήματα που είναι 5ετή (από 4ετή που ήταν στο ΤΕΙ), αυτό σημαίνει αύξηση φοιτητών πάνω από 1000 αριθμητικά, η δε πραγματική παρουσία των φοιτητών υπολογίζεται σε πολλαπλάσια σε σχέση με τη σημερινή.

Τα παραπάνω κεκτημένα δεν σημαίνουν εφησυχασμό: η Κοζάνη, παρά την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, δικαιούται και πρέπει να λάβει τουλάχιστον και την αντίστοιχη αριθμητική αύξηση των Τμημάτων, όπως και οι λοιπές πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας (+2), ιδίως εάν συνυπολογιστούν οι ήδη υπάρχουσες δομές της, αλλά και η υπό ανέγερση νέα Πανεπιστημιούπολη, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Πτολεμαΐδα όχι μόνον διατηρείται, αλλά και αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σχολή Μαιευτικής, ενώ προστίθενται δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα: Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας (αυτό για τους έως τώρα κινδυνολογούντες).

Στην διαβούλευση των προηγούμενων μηνών που προηγήθηκε, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία, οι προτάσεις και η αγαστή συνεργασία και των επτά (7) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτ. Μακεδονία, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Υπουργό και τον ΓΓ Παιδείας, καθώς και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο, όμως, διαδραμάτισε η ενεργός συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας όχι μόνο σε επίπεδο διοικήσεων, αλλά στο σύνολό της: αντιπρυτάνεις, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό. Αναδείχθηκαν υγιείς και ενεργές ακαδημαϊκές δυνάμεις, με αγάπη και έγνοια για την γ΄βάθμια εκπαίδευση και τον τόπο, που απέδειξαν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο. Πλέον το έχουν και στο χέρι τους είναι να το διατηρήσουν.

Καθόλου ήσσονος σημασίας επίσης οι παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έδωσαν και δίνουν το παρών σε κρίσιμες περιόδους.

Πλέον το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας και στη στήριξη του ερευνητικού έργου, ώστε να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω η θέση του, αλλά και η πλαισίωσή του από ερευνητικές δομές και επαγγελματικές σχολές (σημαντικό επίσης διακύβευμα).

Γνώμονας σε αυτή την προσπάθεια πρέπει κυρίως να είναι τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, τα οποία σχεδιάστηκαν με σοβαρότητα και όπως φαίνεται θα εφαρμοστούν με προσήλωση από τις υγιείς ακαδημαϊκές δυνάμεις που υπάρχουν και αναδείχθηκαν ιδιαίτερα καθόλη αυτή τη διαδικασία: αυτά τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά είναι που θα φέρουν (σε δεύτερο επίπεδο) και τους αριθμούς (της αύξησης των πραγματικών φοιτητών, της αύξησης των οικονομικών συναλλαγών κτλ).

Γιάννης Θεοφύλακτος

΄Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Δικηγόρος παρ' αρείω πάγω